Щастливи пътешественици в Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“

Щастливи пътешественици в Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, в деня на Стара Загора – 5-ти октомври, ще бъдат близо близо 100 третокласници от ОУ „Георги Райчев“, СУ „Христо Смирненски“ и Първо основно училище „Георги Бакалов“ в Стара Загора

Те ще посетят Астрономическата обсерватория в града. Уникалната институция за популяризиране на астрономията и космонавтиката и насочване на младите хора към физиката и природните науки е първата в България Народна астрономическа обсерватория. Официално е открита на 26 февруари 1961 година и затова първият космонавт на планетата Земя, Юрий Гагарин става неин патрон.
По време на своето гостуване децата ще разгледат постоянната експозиция на Музея на космонавтиката. Забавен небесен пътеводител ще им разкаже вълнуващи истории за вселената, ще им осигури възможност да участват в демонстрационни наблюдения с телескоп.
Малките любители на звездите ще гостуват на Обсерватория „Юрий Гагарин“ в рамките на проекта „Далече ще стигнем“, изпълняван с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Като истински щастливи пътешественици, заедно със своите учители, те ще се ориентират по карти, ще търсят съкровища и ще намират корабокрушенци, ще правят добрини. Само преди седмица, участниците в проекта посетиха Спасителния център за диви животни. Очакват ги още приключения в света на книгите и РБ „Захарий Княжески“. А в Регионалния исторически музей ще им разкажат старата приказка за родния, навършил 8000 години град. Проектът предлага комплексни действия за създаването на правилен социален модел за поведение на детето, за развитие на мисленето, за овладяване на техники за учене и на стратегии за успешна реализация в живота. Изградените у децата умения: как да открият себе си, как да се справят сами и как да помагат на другите ще повиши и нивото на тяхната емоционална грамотност.
В началната училищна възраст всяко вълнуващо преживяване, всяка силна емоция могат да станат начало на една позитивна промяна. Само щастливите малки ученици се превръщат в победители, в спокойни и уверени в себе си, успешни пораснали хора! Оптимистично настроените ученици влагат повече усилия, стараят се по-дълго и в края на краищата получават по-добри оценки.


image0 (9K)