Ще има ли нов омбудсман заради домовата книга на Радев?

Ще има ли нов омбудсман заради домовата книга на Радев?
Ще има ли нов омбудсман заради домовата книга на Радев?

Снимка: БГНЕС

За да се попълни “домовата книга”, както се изказа президентът Радев, НС може да избере нов омбудсман, както и негов заместник, които да станат потенциолни имена за номинация за служебен премиер. Експертът по Конституционно право Пламен Киров допълни, че е не е редно държавата ни да остава без омбудсман.

Настоящият национален омбудсман Диана Ковачева беше избрана за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и мандатът ѝ там започва от 17 април. Тя би могла да подаде оставка като омбудсман малко по-рано, Народното събрание да изработи бързо правилата за избор и да се премине към гласуване на номинации, обясни проф. Киров.

Вчера оставка подаде и заместникът на Диана Ковачева. Така Народното събрание гласува оставаката на Елена Чернева-Маркова. Според последните поправки в Конституцията: „за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник“.

Вчера президентът Румен Радев посочи, че единствената необвързана партийно от хората, заемащи в момента тези постове, е била Елена Чернева-Маркова и оставката ѝ изгледа съмнително. Днес, след връщането на третия, последен мандат за съставяне на редовно правителство от „Има такъв народ“, президентът обяви, че веднага започва срещи с всички потенциални служебни министър-председатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)