Ще категоризира ли ЕК Брекзит без сделка като „природно“ бедствие, за да ползва фонда за бедствия?

Европейският съюз обмисля дали да категоризира Брекзит без сделка като голямо природно бедствие, подобно на наводненията, пожарите и земетресенията, което би позволило отпускане на извънредни средства на най-засегнатите държави членки, предаде „Гардиън“.

Планът, който трябва да бъде одобрен от държавите членки и от Европейския парламент, ще позволи на ЕС да разпределя средства от фонд „Солидарност“ на блока, създаден през 2002 г. в подкрепа на правителствата и регионите, засегнати от големи природни бедствия. Всяка година има достъп до около 500 милиона евро, но непохарчените пари от предишната година също са на разположение, ако бъдат поискани.

„Гардиън“ коментира, че страни като Белгия, Холандия, Германия, Дания и Испания ще се изправят пред сериозни предизвикателства в онези части от икономиките им, които са най-зависими от търговията с Великобритания. Предложението ще се обсъжда тази седмица от дипломати от ЕС.

„Франс прес“ отбелязва, че на сайта си Европейската комисия съобщава за предложение за реформа на фонд „Солидарност“. Според резюме на предложението фондът може да окаже парична подкрепа за справяне с финансовите тежести, причинени на страните членки от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Не е посочена дата, на която трябва да бъде взето решение по въпроса, но в сряда (4 септември) е първото заседание на еврокомисарите след лятната ваканция.

Фонд „Солидарност“ бе създаден след опустошителните наводнения, засегнали Централна Европа през 2002 година. Оттогава е предоставил помощи за над пет милиарда евро за справяне с около 80 различни природни бедствия, посочва „Франс прес“, съобщава „Дневник“.


image0 (9K)