Язовир „Нова Каховка“ е разрушен. Зеленски обвини „руските терористи“, а Москва – украински обстрел

Язовир "Нова Каховка" е разрушен. Зеленски обвини "руските терористи", а Москва - украински обстрел

Стената на големия язовир “Нова Каховка” в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява. За това съобщиха и Киев, и Москва, обвинявайки се взаимно.

Украинският президент свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и обвини “руските терористи” за падането на стената. Зеленски публикува в Туитър видео, на което се вижда как огромни обеми вода се изливат през разрушената стена, наводнявайки поречието на Днепър.

Руските държавни агенции също съобщиха, че стената е разрушена. Според цитирания от РИА Новости кмет на Нова Каховка, назначен от Москва, съоръжението е било компрометирано от украински обстрел.

Началникът на президентската администрация Андрий Ермак описа случилото се като “екоцид” и добави, че руските действия представляват заплаха и за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира подробности.

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да се евакуират незабавно, предаде Асошиейтед прес. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видеообръщение, публикувано в Телеграм във вторник сутринта, че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“. Той предупреди, че водата ще достигне „критични нива“ до пет часа.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира. В момента се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Стената на язовир “Нова Каховка” е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съроръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа „Каховка“. Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол, предаде БТА.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)