Янев: Берое да си търси спонсор, ТЕЦ 2 минава на газ 2022 г.

ЗАРАТА: Берое да си търси спонсор, ТЕЦ 2 минава на газ 2022 г., ЗАЯВИ служебният премиер Стефан Янев в село Средно Градище, община Чирпан.

Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи… В Плана за възстановяване и устойчивост също ще търсим решение“, каза още той и посъветва „Берое“ да си търси нов спонсор…
700 млн. евро за плавен преход на всички ТЕЦ в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи неотдавна министърът на енергетиката. Централите ще трябва да имат съучастие 40%, ако се включат. Право на участие има както държавният и задлъжнял ТЕЦ „Марица Изток“ 2, така и американските централи.
Още от началото на 2022 година ще трябва да започне преминаването на централите на газ, ако планът за България бъде одобрен.
Експертите ще кажат каква е логиката на една толкова скъпа инвестиция, която ще се ползва само около 7 години, защото според плана на ЕС 2030 година ползването на фосилни горива за производство на електроенергия ще бъде спряно.
Служебният министър обяви, че скоро ще подпише заповед, с която да възложи на ТЕЦ „Марица Изток 2“ производството на определени квоти електроенергия, които централата да произведе за регулирания пазар. Като идеята е това да не се отрази на цените на тока за домакинствата, но министър Живков не обясни как ще стане това.
Припомняме – все още е в сила решението на 44 НС, забраняващо спирането на работата на ТЕЦ2 и „Мини Марица-изток“, а решенията на парламента са задължителни за всички институции, включително за служебното правителство.


image0 (9K)