Ситуацията е сложна, но не и непреодолима

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 97, 1990 г.
СИТУАЦИЯТА Е СЛОЖНА, НО НЕ И НЕПРЕОДОЛИМА
В края на миналата седмица представител на редакцията се обърна към ръководители на обществени и политически организации от общината с молба да представят своята оценка за ситуацията, в която се намира обществото ни. Днес предлагаме техните отговори.
Георги ГЕОРГИЕВ, зам.-председател на ОбР на БЗНС: – Ситуацията се отличава с особен динамизъм и това предполага оценката ми да има твърде условен характер. Като цяло становището на земеделския съюз е ясно и недвусмислено – като демократична организация ние сме и ще бъдем за демократични действия. Парламентът прие оставката на правителството, оглавявано от г-н Луканов, сега трябва да проявим максимум търпение, докато се изясни характерът и съставът на бъдещото правителство. Възможно е то също да не се хареса някому, но според мен е време да запретнем ръкави и да заработим. Колкото до представителите на съюза ни във ВНС… Парламентарната ни фракция трябва да има свой почерк, като не се позволи обезличаването на БЗНС под похлупака на обединената демократична опозиция.
Димитър ДИМИТРОВ, председател на ОбС на БСП: – Изминалата седмица едва ли се поддава на еднозначна оценка. Най-напред тя беше твърде напрегната, особено ако се мери през призмата на събитията в София  и екрана на избралата странна форма на стачкуване телевизия. Благодаря на всички симпатизанти за събраните само от ОбС на БСП над 22 000 подписа в подкрепа на правителството на Луканов, парламентарната демокрация, Великото народно събрание. Тези подписи не са толкова в подкрепа на една конкретна личност, а в защита на една конкретна представа за законов ред, целесъобразност, обществена справедливост. Какво най-много ме тревожи от изминалата седмица? Преди всичко добиващото публичност впечатление, че едва ли не под диктат, в нарушения на закона и обществения ред могат да се постигнат всякакви искания. Казвам това, без да мисля за някакви теснопартийни изгоди. Става дума за цялостното функциониране на обществото, на демокрацията. В подобна обстановка е възможно да се намерят доста любители на крилатите лозунги за „силна ръка“ или „анархията – майка на реда“. Да ги коментирам ли? Нямам намерение да правя от оставката на Луканов трагедия. Считам, че тя не бе осъществена по подходящия начин и в подходящото време, но пък е възможно и той да е правият. нека се опитаме да извлечем доброто в тази сложна ситуация: да бъде изградено правителство на националното съгласие, да заработи по-действено Великото народно събрание, да загърбим голите емоции за сметка на трезвия разум.
Иван ТОТЕВ, председател на КС на Отечествения съюз: – Дистанцирайки се от своето тоталитарно, казионно минало, Отечественият съюз проявява своята независимост и самостоятелност, като последователно отстоява позициите си за равнопоставено партньорство в политическия живот на общината. В тази връзка решително заставаме в подкрепа на гражданския мир и сигурност, в защита на правата, свободите и интересите на хората. Координационният съвет на ОС изразява всеобщата тревога на своя актив и членове от нарушенията на обществения ред и нестихващите прояви на корупция и спекула, от засилващата се вълна на престъпност. В сложната, динамично променяща се политическа и социална атмосфера единствения шанс за национално помирение и оцеляване виждаме в парламентарната демокрация.
Георги ДИМИТРОВ, зам.-председател на РЦ на СДС:  – За пръв път от 46 години кормилото на управлението не е вече в ръцете на една партия. това възбужда законни надежди в народа, че бъдещето на България ще се изгражда върху прекрасните принципи на демокрацията, такава, каквато я виждаме в толкова много страни. Спокойното приемане смяната на недоказалия възможностите си режим на комунистите (социалистите) от страна на цялото демократично общество е здрава гаранция, че моралът тържествува над многобройните случаи на справедлив гняв и недоволства. Именно този морал е обещание, че бъдещето – макар и не съвсем близко, може да бъде и ще бъде устроено върху принципите на социалната справедливост и тъй жадуваното благоденствие за целия народ. Демократичните сили са другата гаранция, че това ще стане. Ще стане! Всички вярваме в това.
Подборката подготви Христо ДИМИТРОВ


image0 (9K)