Румен Радев няма да участва в сформирането на служебен кабинет, обясни не той, а Корнелия Нинова

Новоизбраният президент Румен Радев е отказал да участва в сформирането на служебен кабинет от настоящия държавен глава Росен Плевнелиев. Това се разбра от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която днес очаквано върна втория мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. След втория тур на изборите двамата президенти имаха среща, след която Радев обяви, че е получил уверението на Плевнелиев, че заедно ще редят служебен кабинет, пише „Дневник“.

Мотивът на Радев според Нинова е, че преди встъпването му в длъжност той нямал право по Конституция, а и можел да носи отговорност за назначено от друг служебно правителство. Любопитното е, че слушаме за намеренията и мотивите на новия, прокламиран като независим президент, именно от Корнелия Нинова, а той очевидно приема да му бъдат диктувани намерения и мотиви.
Очаква се президентът Плевнелиев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок в понеделник. Ако той не бъде изпълнен, трябва да се върви към съставяне на служебен кабинет, но Конституцията не дава срок за това. Мандатът на Плевнелиев изтича на 21 януари.

 


image0 (9K)