БНР ще излъчва безплатно песни на група Сигнал

Данчо Караджов отстъпи на БНР правото да излъчва безплатно албума му „Такъв е животът“. Други творци последваха примера му.
От 1 януари в ефира на БНР звучат единствено класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Причината е едностранното прекратяване на договора от страна на „Музикаутор“ с медията, вследствие на което тя няма право да излъчва песни, чиито права се представляват от сдружението. Генералният директор на медията Александър Велев разкри, че в продължение на 6 месеца между двете страни са водени преговори по проблема, но безрезултатно – предложеното от БНР повишение с 20% е било отхвърлено. „Възползвайки се от монополното си положение, „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение“, заяви Велев.

Междувременно от „Музикаутор“ се оправдаха с това, че БНР харчи едва 1% от държавната си субсидия за музикални авторски права, съобщи offnews.bg

Редица творци подкрепиха радиото, като дариха авторски права.

Фронтменът на Сигнал Данчо Караджов отстъпи за безплатно излъчване по БНР соловия си албум „Такъв е животът“. Той ще се излъчва напълно законно.

„Сантиментът ми е огромен, тъй като това е радиото, което помогна на Сигнал по възможно най-изключителния начин да ни направи популярни…“, сподели Караджов.

Нели Рангелова коментира: „Бих дала всичките си песни на БНР , но за съжаление не съм автор!!Мюзик аутор да го…“

Подкрепа дойде и от Националното сдружение на кабелните оператори, което разпространи писмо за солидарност с позицията на БНР в конфликта. „Налаганата ценова политика доведе през последните години до фалита на десетки български телевизионни канали, кабелни оператори и радиостанции“, пише в писмото.


image0 (9K)