Отговори на сигналите от рубриката „Подай сигнал до кмета“

На редовната оперативка с кмета, заместник-кметовете, директорите на дирекции и главният архитект вчера, своя отговор получиха над 20 сигнала, подадени през бутона на ЗАРАТА

Господин Тодоров, Какви промени се предвиждат в благоустроиственият план за пространството пред блок 14 в кв.Казански и господин Тодоров, до кога ще газим калта пред блок 14 в кв. Казански. Предвиждат ли се някакви промени?

Отговор: Площта от север ще бъде подравнена за паркоместа. Ще се изградят и междублокови площадки край блокове, номер 14, 15 и 16.
На ул.“Ген.Ив.Пашинов“№45 в партерният етаж на блока има магазин за хранителни стоки,пред който почти непрекъснато има спрели леки автомобили на пазаруващи в магазина.Точно на това място улицата прави завой на почти 90* и паркираните по този начин коли затрудняват движението на градския транспорт и създават предпоставки за ПТП.

Отговор: Сигналът ще бъде коментиран с КАТ и адресът вероятно ще бъде включен в ежедневния маршрут на контролиращите органи.

Господин Тодоров,
Предвидена ли е автобусна или тролейбусна линия до кв. „Трите чучура – север“, която да НЕ преминава през кв.“ЛОЗЕНЕЦ“ , а по новия път (ул. „Капитан Петко Войвода“)?
Очаквам с нетърпение Вашия отговор!
Отговор: Случаят е гледан и обсъждан на комисия. За да бъде пуснат автобус по този маршрут, улицата трябва да има два тротоара – сега не е така. Следователно най-напред ще направим тротоар и от другата страна, и ще предвидим по новата транспортна схема превоз по новия маршрут.

Г-н кмете, живея на Аязмото съвсем близо до жабките, искам да ви попитам защо няма автобус от тук до Железник, знаете ли къде трябва да се отиде за да се хване такъв автобус, на Гурко. Питам ви кога ще се пусне такава линия, не е честно през този хубав квартал да минава една 2 и няколко автобуса до селата.

Отговор: И този проблем вече сме го обсъждали. Да, проблемът ще бъде решен при влизането в сила на новата транспортна схема на Стара Загора.

Г-н Кмете,
Картината, която ще представя е общо взето аналогична на много други, които остават встрани от множеството строителни дейности, които се извъшват в града ни. Наистина всичко, което се прави през последните години, е много добро и се гордея, че живея в този град. Изглежда много по-европейски от други градове в страната. Това ще е третият път по въпроса, който занимава мен и живущите в блок 84 и 86 на ул. „Христо Ботев“. В двора има изградени 15 гаража върху отстъпено право на строеж. Но за да използваме тези гаражи много често се налага да влизаме в спор с хора, които паркират пред тях и които не живеят на този адрес. Дворът е превърнат в безплатен градски паркинг. Другият въпрос е, че в следствие на газификация, дворът беше разкопан . С наши средства успяхме да пооправим нещата, но след всеки дъжд дворът се превръща в огромни локви. Клошарите носят чували с отпадъци и ги разпръскват. Няма да говоря за среднощните посещения и тоалетите, направени до вратите ни. Желанието на живущите е при възможност да се благоустрои междублоковото пространство. Все пак се намираме в супер център, Някак си неудобно е всеки ден да ходим в калта. Успех в новите начинания!

Отговор: Нареден е оглед и проверка, включително чия собственост е площта, нуждаеща се от ремонт. Ако не е публична общинска собственост, няма вариант Общината да реши проблема.

Повече от 10 години живея на ул.Екзарх Антим / отсечката над ул.Васил Левски с излаз на Боруйград/ , не се почиства в горният край не е асфалтирана в момента газим кал и е сбирщина от буклуци чак до Си Би Ес магазина, скалите са осеяни с всевъзможни отпадаци. г – н Кмете , търпението ни се изчерпи , моля минете по улицата и ни кажете дали това Ви харесва.

Отговор: В момента тече проверка, в следствие на огледа ще бъде предложен начин за решаване на проблемите. Считаме, че ще бъдете включени в програмата за тази година.

Въпросът, който задавам, касае закупуването на СТЪКЛЕН амбалаж от детска кухня, а не от родителите. Не давам предложение за смяна с пластмасови/еднократнио!
Ето въпросът ми, и отговора, който не смятам за адекватен на питаето ми:
„20. Защо носим едни буркани в детска кухня(чийто стандарт вече го няма), при положение че е много по-удобно самата кухня да си купува такива на едро, и да има такса за това, или да е вкл. в цената на купоните..така и така има и „чупливост“.. Отговор: За въвеждането на пластмасови съдове, отговарящи на изискванията за материали и термоустойчивост на съдове за еднократна употреба в детска кухня, са нужни допълнително 6 930 лв. месечно, т.е. 83 160 лв. годишно. За съжаление тези пари не са предвидени в Бюджет 2017 г. – никой досега не е повдигнал този въпрос и не е дал предложение в тази посока. Родителите до момента плащат 20 лв. месечно за храна – 21 хранения. Разбира се, кухнята е дофинансирана от Общината, за да се постигне тази цена. Не сме готови с отговор дали родителите биха се съгласили да заплащат еднократните съдове. Копирано от: http://www.zarata.info“

Отговор: Предложението всички родители да плащат за предоставян от кухнята стъклен амбалаж не може и не е редно да бъде въведено от Общината. В случай, че имаме подписка, че всички родители искат освен за храната да плащат и за амбалаж, ще разгледаме случая.

1. Плащам данък МПС, данък сгради и те, вместо да слагате навсякъде забрани и глоби, първо трябва да дадате РЕШЕНИЕ на проблема! Колите ще се увеличават! Няма да намалят-няма как!И със забрани, нищо не решавате….
2. И да платя 60 лв. за паркиране, защо ме ограничавате къде ще е то?!?? Ако сега съм платила за т.Х, нали като съм на т.У, някой друг е на „мястото ми“ и той също плаща????
3. „мястото ми“ -на практика това плащане не ми го гарантира нищо! АКО си намеря такова….е как ме стимулирате да плащам?!?

Отговор: Заплащаната такса е за достъп до „Зелена зона“ както е в цял свят, а не за наем на конкретно паркомясто. Очевидно има неразбиране на принципа.

4. Паркирането от двете страни на улицата Е НЕЗАКОННО!!!!! НЕ МОЖЕ местни решения да противоречат на ЗАКОН!!!!!  Такава улица е ‘Х.Д.Асенов’-питам, ако трябва да мине линейка/пожарна по нея…защото достатъно жилищни сгради има там, как по-точно ще минат?????Че и по другите на които сътвориха същото! Искам да знам с колко се замърси града от това безумно обикаляне по еднопосочни улички???

Отговор: С колкото се е замърсила примерно Виеняа от еднопосочното движение в нея, доказало се като по-разумно и добре вече десетилетия и колкото други европейски градове, приели тази сфхема като оптимална за повишаващ се поток от коли.

Като ще искате да стимулирате ползване на велосипеди и придвижване пеш-де е вашия (на общинарите) личен пример???  Защо общинарския паркинг е недостъпен след работното ви време за нас, простосмъртните данъкоплатци???  Вечер е ад около ‘Загорче’ за тези, които си водим и чакаме децата там!!!

Отговор: За личния пример от страна на общинарите, наистина е интересно да се помисли сериозно. Що се отнася до паркирането – след работно време в целия град паркирането е свободно и не вижсдаме проблем.
3.06.2015 г. – „Изграждане на подземен паркинг под двора на VI-то основно училище-900 000лв.“ Какво стана с това?????

Отговор: Проектът е нерентабилен икономически и няма да бъде изпълнен.

17.11.2008 г.
„От много години един от големите проблеми на областния град е липсата на гаражи за автомобилите, които буквално задръстват улиците и тротоарите. Изпълнявайки мандатната си програма, Oбщинската администрация предприе действия за построяване на гаражи и паркоместа – съобщи инж. Митьо Славов, директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“. Неизползвана досега възможност са някои от дворовете на училищата за изграждането на подземни и полуподземни паркоместа. Спортните площадки ще бъдат напълно запазени и осъвременени, а под тях пространството ще се използва рационално, съобщи сайтът „Стара Загора орг”. Вече са направени възлагателни писма и са сключени договори с проектантите за първите две дворни места – на VI основно училище „Св. Никола“ и V основно училище „Митьо Станев“. Проектирането ще бъде направено до края на 2008 г. от фирмите на арх. Стефан Драгов и на арх. Веселин Беров.“ Изискването за VI ОУ „Св.Никола“ е да са проектират не по-малко от 70 места – за паркиране и гариране. Възложено е проектантите да решат дали съоръжението да бъде гаражи, или паркоместа (плоча и колони). Входът ще бъде от ул. „Иван Асен“. В двора на V ОУ „Митьо Станев“ паркоместата са за 190 автомобила. Плочите ще бъдат конструктивно достатъчно здрави, за да се изградят върху тях спортните площадки. Идеята е гаражите да се разработят в близост до ул.“Христо Ботев“, на долното ниво. Третото съоръжение ще бъде на пазара. Идеята е гаражът да бъде две-три нива под земята и толкова над земята. Проектирането е възложено на арх. Банко Банов. Обсъжда се още една идея – построяване на съоръжение на мястото на временния паркинг на изток от сградата на Oперата. Там се мисли за 5-6 нива над и под земята. Проектирането и изпълнението е свързано с цялостно пространствено решаване на проблема в този район между сградите на Oперата, Tеатъра, Библиотеката, Съда, Музея и Художествената галерия. „Има различни мнения общинска собственост ли да бъдат обектите, дали да се продават, или да се дават под наем. Дали да бъдат с охрана или камера, автоматични бариери и пр. – споделя инж. Славов. – Очаква се инициатива да проявят частниците. Общината ще е винаги единият от бенефициентите, а другият да бъдат частни фирми или юридически лица“
КЪДЕ СА??

Отговор: За съжаление, както проектът за паркинги под 6-то ОУ, така този под 5-то и т.н. са изключително финансово неизгодни към момента. Няма да бъдат изпълнени. За парите, необходими в подобна инвестиция, Общината може да направи стотици пъти повече за благоустрояване на улици, квартали училищяа и детски градини – значително по-нужни на старозагорци. Стара Загора е малък град и както неведнъж е ставало дма, нищо не налага ходенето на работа, на кафе или вечеря с автомобил.

Според Върховната административна прокуратура, и вашата община е в доста нарушения. Защо са допуснати и кога ще ги отстраните?
„Върховната административна прокуратура (ВАП) констатира нарушения в 112 общински наредби относно начина на записване в детски градини. Едното нарушение е изискването родителят да прилага декларация, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище.

Освен това родителите трябва да представят служебна бележка за липса на задължения към съответната община.  посочените от прокуратурата учебни заведения имат предимство деца, чиите родители упражняват определена професия или заемат конкретна длъжност.От прокуратурата отбелязват: „Недопустимо е с наредба на Общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците”.
Отговор: Вярно е, че при електронното записване се изисква справка за платени данъци, но тя не е фактор за класирането на децата, а справка. Друг е въпроса, че би трябвало да бъде. В цял свят от субсидирани социални услуги имат право да се ползват само граждани, отговорни към задълженията си към държава и местна власт. Всъщност тъкмо неизпълнението на това изискване поставя родители и деца в неравностойното положение от субсидирана услуга да се ползват равнопоставено изрядни и неизрядни платци, т.е. губещи са самействата изрядни платци.

Г-н кмете, защо се изсичат дърветата в кв. Железник – района под II РПУ.

Отговор: Теренът е частен и се разчиства за строителство. Изсичат се единствено стари тополи, които вече са опасни и без друго – животът на този дървесен вид е сравнително кратък.

Поздравляния за инициативата!
Моят въпрос : Планирате ли някакви мерки за недопускане на нощни надбягвания с мотори по бул. Столетов? Легнали полицаи, особено около езиковата гимназия е лесен, и учудващо нереализиран досега вариант.

Отговор: Вие от Стара Загора ли сте? По цялата улица има легнали полицаи буквално на 50-100 метра и гонка точно по нея би била странно занимание. Все пак ще отнесем сигнала Ви и до КАТ.

Има ли кой да осигури спазването на Закона за движението по пътищата за шофиращите по ул.“Васил Левски’ от изток на запад и пресичащи ул.”Х.Дим.Асенов” ? Там задължението да се паркира на не по-малко от 5 метра от кръстовище е нещо непознато. На десния тротоар на ул. ”Х.Дим.Асенов” в посока към Аязмото паркираните коли буквално навлизат в кръстовището. От години се чудя кой, на кого и колко плаща, за да изправя на нокти минаващите по тежко натоварената улица Левски? Радвам се на чудесната инициатива по лесен и достъпен начин да се поставят проблеми на града, които обикновения гражданин не знае точно до кого да адресира.

Отговор: Сигналът Ви ще бъде предоставен на служителите, обслужващи общинския паяк и на КАТ.

Здравейте. Изключително разочарование е да се разбере,че в Новия Парк цари пълна анархия! Oще по-разочароващо е,че явно на никой не му пука. Причината да подам този сигнал е,че видях снимки с откраднатите дюзи с лампи от фонтана в парка. Камерите в парка се оказва,че също не работят и явно са само за красота. Охраната там явно също е за красота. Как общината допуска подобно нещо? А претендираме да сме от най-сериозните общини! Не съм очаквал община Стара Загора да се отнася по такъв безотговорен и отбивайки номера начин към красивите ,нови придобивки в града ни, какъвто без съмнение е този парк! Още повече ,че в парка се наливат 10 милиона лв. Не искам да си представя след довършването на парка ни, красивото зацветяване, затревяване, оформяне и тн, които неща ще се случат с наливането на новите 5 млн лв, на какво ще заприлича паркът след това! Той ще бъде тотално окраден и разбит! И не са нужни обемни знания и допитване до авторитети, за да се види крещящата нужда от следните прости неща:

1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се въведе стриктен вечерен час в парка. Зимата-до 20:00 ч, лятото-до 23:00 часа!

2.Общината да уреди РАБОТЕЩИ камери за видеонаблюдение.

3.Да се засили охраната, която трябва да стане и много по-строга и денонощна! В парка цари пълна анархия! Очевидци споделят,че там вилнеят наркомани и пияни, чупят се новите пейки, целят се и се чупят лампите, хвърлят се боклуци и камъни във фонтаните, атакуват се детските площадки и игрищата, както и се краде! Да не говорим,че често в парка е пълна тъмнина, а през целия януари там нямало ток, според очевидци? ТОВА Е ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ! Не ми се мисли какво ще е , след като се построи в парка и заведението по проект! Въпрос на време е в парка да се случи с някой човек сериозен инцидент. Уж правим най-модерния и голям нов парк в България, а разлика с парк „Станционна Градина“ не виждам. Просто тук вандалите и безумците имат далеч по-голям избор какво да строшат и окрадат! А общината явно тихичко се е съгласила с това чрез бездействието си! Охранителите е нужно постоянно да обикалят край хората и парка и да следят внимателно какво се случва. Имаме проект и за нова многофункционална зала-с това несериозно и безотговорно отношение гарантирано ,че тя ще бъде изпочупена и изнесена от парка с цялата си железария за нула време. Всичко това ли заслужаваме старозагорци??? Това ли е примерът, който даваме-че шепа безотговорни хора, които трошат и крадат парка ни, са оставени да разрушават на пълно спокойствие без никакви взети мерки срещу тях?
Моля да обърнете сериозно внимание на проблема!

Благодаря ви и успех.

Отговор: Благодаря за сигнала! Това, което казвате е факт. За съжаление проблемите с камерите са следствие на недобро изпълнение на фирмата-изпълнител. Вече й е изпратено писмо да отстрани нередностите за своя сметка, а експертите ни ще обмислят най-добри варианти да се защити тази добра придобивка за града ни.
Г-н кмете ,дали е възможно да съдействате за премахване на грозната незаконна ограда в междублоковото пространство южно от Г.Гурко 56?
Освен,че има сухо дърво опасно за хората,всевъзможни боклуци……..това е общинска собственост и е редно да се ползва от всички граждани.

Отговор: Назначена е проверка.

Г-н Кмете,кога ще бъде ремонтиран пътя Борово-Михайлово,който е много по -лош от ремонтирания миналата година Ловец-Борово?Поздрави!

Отговор: Пътят е част от републиканската пътна мрежа. Само около 180 метра са общински, по тях сдупките за изкърпени и предстои ремонт, но Общината не може да ремонтира държавни пътища.

Г-н кмете , кога ще направите нещо и в квартал Казански около блокове 17 ,18,19, Изградихте площадки , тротоари и паркоместа около блокове 14.16,25 , но нас ни отрязохте все едно не съществуваме. Ние също плащаме данъци и сме част от града. Това ,че сме последни блокове за квартала не мисля , че трябва да ни изолирате. Тротоарите на улицата по която се движат автобусите са лунен пейзаж.

Отговор: Правим оглед и ще се опитаме да включим тези терени в програмата на Общината още за тази година.

Г-н Кмете,
До кога в район Седми километър контейнерите за боклук ще се почистват по- рядко. И около спирката е много мръсно и мирише ужасно.

Отговор: Проблемът точно в този случай не свързан със сметопочистващата фирма. Там има 7 контейнера, въпреки че зоната е извън границата на организираното сметосъбиране. Проблемът е, че въпреки забраната от околните градини се изхвърля смет, която не може и не трябва да се изнася чрез контейнерите. Ще търсим решение.

Г-н кмете кога ще се подмени водопроводната мрежа в квартал Самара 1 , защото квартала ни има много чести аварийно и улиците са в окаяно състояние. Може да проверите улица Петър Алабин посока ДЗУ.

Отговор: Вече е изготвен цялостен проект за Самара 1, с който общината кандидатства по ПУДОС. При получаване на финансирането започваме работа веднага с пълна подмяна на подземната инфраструктура като в Самара 3 и облагородяване. Надяваме се още през това лято да заработим активно.

Г-н кмете възможностите да има автобусна линия от ДЗУ до новия Кауфланд, Лидъл,мол Галерия. И другия въпрос ние кога ще се асвалтира пътя до с Пъстрово общината Стара Загора област Стара Загора, нищо че е крайно селище.

Отговор: Подготвяме цялостна нова транспортна схема, в която ще имаме предвид всички подадени сигнали от този тип. Тя трябва да влезе в действие през есента на тази година. Същият е отговора и на въпроса за транспорт от Аязмото към различните точки на града.

По сигнали от миналата седмица: Започва работа по подлеза на Три чучура. Източно от СБА ще бъде изграден тротоар, ще бъде изградена спирка, а също и джоб за автобусите – в момента се прави количествено-стойностната сметка. Започва работа и по осветяването на Самарското знаме – до честването на битката ще е готово осветление с хологамен ефект на развяване на знамето и нов тип осветление на алеите и стълбите.

 


image0 (9K)