Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ за Старозагорско: Аз съм офицер, научен съм да правя анализ на обстановката

Офицер съм, научен съм да правя първо анализ на обстановката, а това предполага да изуча в детайли опонентите. Говорейки за управление и избори – разгледах много внимателно програмите на партиите, които искат доверието ни на 26 март.

EH10_resized

Емил Христов подчерта, че най-пълната програма, която съдържа в себе си реалните решения на проблемите на хората, е тази на ГЕРБ. „Не защото е наша, а защото тя е отражение на това какво искаме да се случи и най-важното – как то да бъде реализирано. Не сме нахвърляли няколко листа с обещания. Не сме написали лозунги, там е разликата“, заяви Христов.

Той сподели и че следи основните насоки дадени от Българската академия на науките за развитието на България и ги намира в програмата за управление на ГЕРБ. „Това означава само едно – хората на науката и ГЕРБ, виждаме нещата по един и същ начин. Това говори за здрав разум и искане на реална промяна на обстановката не само в политиката, но и в живота на хората“, уточни водачът на листата.

Основен приоритет не случайно е образованието“, подчерта Христов. „Искаме стандартите, които приеха от министерството да бъдат преразгледани“. От думите му стана ясно, че досегашната система „парите следват ученика“ е порочна. Учители в залата потвърдиха думите му, че това води до неграмотност, защото средства се дават на бройка ученици, а не на показани от тях знания. Като друг важен фактор в образователната система, Христов посочи дисциплината. „Важно е да включим и родителите в този процес. Така ще имаме функциониращо общество“, допълни той. По време на срещата се обсъди и качеството на висшето образование в страната и производството на високо образовани кадри, но без перспектива за реализация. „Съществуват специалности, които не са интересни на бизнеса, нямат реализация студентите, които ги изучават“, подчерта Емил Христов. Той акцентира върху една от възможните мерки за справяне с проблема – специалностите в университетите да бъдат съобразени с нуждите на промишлеността, за да има максимална реализация за студентите. „Бизнесът и държавата трябва да поддържат комуникация с учебните заведения и да работят в синхрон“, подчерта той.

Здравеопазването бе поле за опити на много политици. Всички искаха да променят нещо, но това не доведе до подобрение за гражданите. Оказа се, че за по-малко от 10 млн. лева, могат да се вземат реални мерки за подобряване на здравната система у нас. Искаме интегрирана информационна система, която да свърже Министерството на здравеопазването, Националната осигурителен институт, здравната каса и болниците – да бъде направена индивидуална електронна здравна карта“, уточни Христов. Той допълни, че това са нещата, които биха облекчили комуникацията между различните институции, което ще доведе и до засилен контрол на всички плащания. Христов подчерта, че е важно да се даде и по-лесен достъп на всеки един пациент до адекватно лечение. Емил Христов посочи, че в България неосигурените лица са около 1 млн.. „Тази цифра ще се намали драстично, ако има взаимодействие между различните нива в здравеопазването“, каза той.

Обсъден бе и друг важен момент от предизборната програма за управление на ГЕРБ – социалната политика. „Държавата ни се развива през последните години добре, ако това продължи, то след около 4 години, реални може да говорим за БВП над 140 млрд. лева. Това ще даде възможност да говорим за увеличаване на доходите – заплати и пенсии“, подчерта Христов. Той даде ясно да се разбере, че необходимото условие това да се случи е стабилно управление и ясен план за работа на правителството.

Засегната в детайли бе и мярката за повишаване на сигурността на гражданите – създаването на общинска полиция, която е подчинена на кмета на общината. За нея говори експертът в сектора и кандидат-депутат Маноил Манев.

По националните и местните приоритети говориха с жителите и гостите на община Павел баня и кандидатите за народни представители Борис Кърчев и Петя Чакърова.

Една от основните теми, които вълнуват региона ни е и туризмът. Целта ни е той да бъде развит и да спомогне за създаването на възможност за туризъм в областта през цялата година. Природните ресурси ги имаме, но трябва взаимни усилия на местно и държавно ниво“, обобщи Кърчев. „Важно е да развиваме и кадрите, които са заети в туристическата сфера“, допълни още кандидат-депутатът. Той подчерта и друг местен приоритет, който ще подобри икономическото състояние на региона, а именно изграждането на тунела под Шипка.

Кметът на Павел Баня Станимир Радевски също присъства на срещата с кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ за Старозагорско. Той поиска добрият диалог да продължи, но и да се обръща все повече внимание на по-малките общини. „Знам, че говорите за справедлива и реална политика, а не за красиви обещания“, подчерта той.

В дискутирането на проблемите в региона, както и предложенията за подобряване на жизнената среда в района се включи и общинският ръководител на партийната структура в Павел баня Христо Чаушев.

 


image0 (9K)