Отговори на сигналите от „Подай сигнал до кмета“ от 14 март

Г-н Кмете, живея на Боруйград и Патриарх Евтимий и всеки ден отивайки на работа гледам как пресичат ученици отивайки на училище в Кирил Христов и обратно от тролея ученици учейки в математическата гимназия. По надолу има автобусна спирка пресичат и много възрастни хора. Алеята по средата на булеварда се пресича и от майки с колички. Най близката пешеходна пътека е на Патриарха с Августа Траяна от северната страна. Лятно време булеварда става състезателна писта защото няма нито една гърбоца. Молбата мие да се направи гърбица с пътека на Боруйград, пътека между двете спирки и алеята срещу Боруйград да бъде проходима от пешеходци с колички и възрастни хора.

Отговор: Не можем да сложим гърбица на 4-лентов път, какъвпо е бул. „патриарх Евтимий“. Нещо повече – практиката показва, че слагането на гърбица и пешехотна пътека на натоварен многолентов път със сигурност означава предпоставка за тежки ПТП с жертви. Неудобно е, но градът има нужда и от такъв тип транпортни артерии. нужно е повишено внимание.

Здравейте г-н Кмете! Пиша Ви от името на живеещите в блок 59 на ул. „Ангел Кънчев“ в гр.Ст.Загора.Проблемите са основно три:1.Врезултат на построяването на жилищтна кооперация преди години точно пред входа на блока,същия остана без законен или обособен излаз към ул.“А.Кънчев“. Мястото за паркиране се намали чувствително ,което доведе до препълване с паркирани автомобили в предблоковото пространство.Всичко това води до невъзможност да се осигури достъп на линейка,пожарна и др. средства при спешни случаи към входа на блока. 2.Междублоковото пространство е занемарено, изпълнено със саморасли дървета и храсти и потънало в кал.Същата тази кал я разнасяме с автомобилите си чак по красивия булевард „Цар Симеон“. 3.По ул.“А.Кънчев“ в посока север -юг,спирането и паркирането в тази зона не е забранено.От това се възползват клиенти на местното кафене и зеленчукова маса ,които спират както им е удобно и създават затруднения на живущите в блока при прибиране или излизане с автомобилите си. Това също така създава предпоставки за ПТП тъй като светофара с бул.“Цар Симеон“ е на няколко метра. По тези проблеми бяхме Ви запознали преди 2г. и отговора беше ,че необходимите средства за това ще бъдат включени в бюджета на общината за следваща година….но не се случи нищо.Г-н Кмете моля за Вашата своевременна и компететна намеса!

Отговор: Направили сме огледа. Междублоковото пространство ще бъде направено заедно с тротоарите в тази част, които предстои да направим със затоплянето на времето.

Здравейте!
Важно за града ни е да се вдъхне живот на Античен Форум Августа Траяна. Не може да се остави просто така. Намира се в суперцентъра и с малко усилия и пари може да се превърне в уникална атракция! Говоря за това например два пъти в седмицата форумът да оживява. Защото това,че 5 души днес са го посетили, не означава нищо. Трябва да се направи да го посетят 500!
Може да се правят антични римски представления, които да са предварително добре рекламирани и с безплатен вход за всеки посетител, рисмки пазари, да се пускат антични римски песни, да се пие вино, да има веселие, всички наоколо да са облечени с копия на римски дрехи,да има копия на римски колесници , да се провеждат пред „императора“ битки с гладиатори сред огън, да има зрелища.
Защо не се помисли по този въпрос, г-н Тодоров? Едва ли ще струва милиони, иска се само по-голямо желание и организация. Хубаво,че се възстанови форумът, но да се остави така би било крайно глупаво, защото ,ако наобиколите форума под моста, ще видите,че той често се ползва за…тоалетна. Има и доста боклуци наоколо. Това е просто нелепа и отвратителна гледка! Но далеч по-лошото е,че така го виждат и туристите нашия „Преблестящ град“ на Траянците! Това е лоша реклама на града ни!
Ето защо трябва сериозно да се помисли да се привличат туристите по някакъв начин, и дори да не е по тази идея, която ви дадох, но да се направи нещо много повече за форума, някакъв хубав проект, да има живот, да е великолепна и интересна атракция и в същото време прекрасна реклама на града ни.
Успех!

Отговор: Всъщност, в  топлите месеци на годината Античният эфорум е буквално наситен със събития. През зимата е доста по-трудно на отгкрито. Приемаме конкретни интересни идеи и сме доказали, че ги реализираме.
Г-н Кмет,
Имаме място по постановление в район Седми километър гр. Стара Загора
Въпросът ми е как мога да го закупя от Общината ,за да мога да си построя вила.

Отговор: Планът за 7-ми километър още не е изработен от областния управител на Стара Загора, а единствено той може да го направи.

Здравейте г-н Кмете,изключително съм доволен, както сигурен съм и голяма част от нашите съграждани от работата, която вършите през миналия и настоящия си мандат. Пиша ви във връзка със сигнал за лошо състояние на улица „Иван Киров Вазов“ 1, кв. Железник от страна на входовете. Преди година, на отговор на мой сигнал ми беше отговорено, че ще се предвиди ремонт на улицата, бихте ли се ангажирал с някакъв срок затова, както и за качеството на изпълнение. Умишлено отбелязвам това, тъй като инфарструктутата на целия квартал се руши няколко години след направения за съжаление видимо некачествен ремонт от фирмата изпълнител, което отново поражда въпроси за това дали строим качествено или колкото да се отчете дейност и да се усвоят едни пари. Свидетел съм,че на много места в града нещата стоят по друг начин и се взима предвид това. Има ли възможност да се направи допълнителен оглед и да се предвидят допълнителни средства за ремонт на некачественте участъци,като криви бордюри, високи рампи и бордюри за вело и пешеходни прелези, неправилен наклон на пътен вираж където при един дъжд се образуват огромни локви които не се отичат в канализационните шахти, както и изключително незаравнен асфалт на някои пешеходни зони(пример за това е участъка около детската градина).

Отговор: Предвидено е. Ще бъде направено стига времето да започне да позволява активна работа.

Г-н Тодоров, моля да бъде направена проверка от ВиК в село Християново. На места водата е с много слабо налягане, а на други места липсва. Било им е обяснено, че вода ще има когато се пусни вода от канала за напояване до тогава как ще се живее без вода? Каква вода се използва и с какво качество?

Отговор: Ще направим проверка и ако има проблеми, ще бъдат отстранени.
Здравейте.
Защо не се помисли сериозно за още един университет в града. Знам,че от години се говори за тази прекрасна идея, но нищо. Това е жизнено важно и по този начин ще се задържат до голяма степен младите в града ни, а няма да ходят в другите градове. Демографски също ще е благоприятно, защото ще се привличат и хора от други места в града ни. Бъдещето е в IT технологиите! Университетът трябва да е свързан с компютърните науки, комуникациите и информационните системи. В тази сфера са и най-големите заплати и това е възможността, към която трябва изключително сериозно да обърнем внимание и по която трябва да се започне да се работи.

Отговор: Общината не е институцията, която може да обсъжда, още по-малко да решава подобен казус. В същото време миналата година за 27 000 студентски места кандидатстваха 25 000 души. Не мисля, че е възможно да бъде дадено разреше за изграждане на още един университет не само в Стара Загора, но където и да е. Разговаряли сме обаче с ръководството на Тракийски университет в следващите години да бъде разкрита IT специалност и такъв факултет впоследствие. Мисля, че това би било добро решение с оглед развитието на града и региона.
Г-н кмете кога ще поставите една трьба в градката тоалетна на центьра. стьпалата са стрьмни. Има стари хора с бастуни, с патереци. Нужно е да се дьжим кога слизаме или се ка4ваме. 4акаме 3 години. надявам да се реши този пробллем.

Отговор: Прав сте. Възложено е за изпълнение веднага.

 

Привет! След като сме градa с най-добрия градски траспорт извън София, най-добра телематика, най-луксозните ,скъпи и добри автобуси и тролеи, най-скъпите и добри информационни табла по спирките в България…защо не се помисли, след като завършим втората фаза на проекта за ГТ…не помислим серизно за трамвай в града? Знам,че в момента сигурно ви звучи абсурдно, но искам да ви кажа,че далеч не е толкова трудно осъществяването на тази цел. В редица много по-малки от нас градове в Европа, с 30-35 000 души население, има изградени трамвайни проекти. До момента ние сме дали за градския транспорт 60 млн, следва да се вкарат още минимум 50 млн. за втората фаза. Например в Доха за 100 млн евро Сименс прави трамвайна система от 11,5 км с 19 модерни трамвая. Скъпо е ,но не е чак фантастично скъпо! Ето как общината след втората фаза може съвсем спокойно да си кандидатства за финансиране от държавния бюджет и за трамваен проект в града, който да се изгради от държавата на няколко етапа. Този транспорт освен че е най-чист, ще има и безмерно престижен ефект върху града ни и самочувствието му. И звучи логично-след втората фаза повече от това няма накъде с този транспорт и най-логичният завършек на най-добрия извънстоличен транспорт в България следва да е…трамвай в Стара Загора. И хайде стига с мислене тип „Ама не става, много сме малки“. Не , не сме!

Поздрави!

Отговор: Има направено проучване преди 6 години. Трасе за трамвай по централната улица ще струва 90 млн. лв. Нямаме тези пари, още повече, че и няма подобна необходимост. Е, още по-добре би било да направим метро, нищо че градът ни е сравнително малък като площ, но сме длъжни да се съобразяваме със средствата, с които Общината разполага.

В градската градина е направена изложба, която има заглавие 110 години музейно дело. Доколкото ми е известно, през 1881 г. Атанас Илиев по поръчение на министъра Константин Иречек започва събиране на каменни паметници от различни места в града. Тогава започва музейното дело в Стара Загора. Защо се дават пари, за да се пишат невярни неща и да се лъжат хората. Хората от музея да прочетат спомените на Атанас Илиев.

Отговор: Ще предадем препоръката ви, но няма никакъв проблем и Вие лично да се обърнете към тях.
Г-н Кмете обещахте да ни се направи пътя на у-ца Петкана Захариева в кв. Железник какво стана?

Отговор: Ще бъде направен, но след приключване на проекта – няма как да стане преди това. Забавянето е следствие на проблеми с регулацията в този участък. Опитваме се да ги решим, но не е никак лесно.

 

 

Вече няколко месеца тече вода по вело алеята до35 детската градина „Свобода“на улица Хан Аспарух .

Отговор: Предстои възстановяване на дренажа и съвместна работа с ВиК да се „хване“ водата.
Собственик съм на имот в с. Лясково. Живея на улицата, свързваща южната със северната част на селото (бивша „В.Левски). Същата бе скоро ремонтирана. Без асфалт останаха последните 30 м. до центъра на селото.
При дъжд от гората се свличат листа, кал и камъни. В сухо време всичко това се превръща в прах и мръсотия.
Тротоари не са изградени – вместо тях има капини, саморасли храсти, сухи треви.
Отглеждам тук близнаците си (на година и половина). И в сухо, и в дъждовно време ми е почти невъзможно да премина последните 30 метра до центъра на селото.
Надявам се, че ще намерите средства и възможност за почистването и доасфалтирането на една от основните улици в красивото ни Лясково.

Отговор: Задачата вече е възложена.
Здравейте г-н Тодоров! Искам да Ви запозная с една порочна и незаконна практика, осъществявана от Ваши служители. Казвам практика, защото това се случва почти всяка седмица. Надявам се да не знаете за това, защото в противен случай симпатиите, които изпитвам към Вас като градоначалник ще се окажат безпочвени.
Собственик съм на нощно заведение, чието име няма да споделя с цел да се предпазя от нови своеволия от страна на Вашите служители. Както знаете бизнес средата в България е безпощадна и често колеги от същия бранш завиждат, че моето заведение е пълно, а при тях няма достатъчно посетители и подават сигнали на тел.112 за силна музика от заведението, за непълнолетни посетители, за тютюнопушене и още куп фалшиви истории. Когато служителите на МВР дойдат на място и извършат съответната проверка става ясно, че е поредния фалшив сигнал. До тук проблем няма! ПРОБЛЕМЪТ идва когато Вашите служители (инспектори) дойдат след 2 – 3 дни или седмица с една разпечатка и ми съставят АКТ за същия фалшив сигнал при положение, че компетентните органи не са установили това да е истина. В чл.40 от ЗАНН изчерпателно са изброени хипотезите за съставяне на АКТ за установяване на административно нарушение. Искам да попитам: така ли Община Стара Загора стимулира частния бизнес? Нима по този начин някой не използва Общината да „умъртви“ конкуренцията по незаконен начин?
Моля Ви да вземете адекватни мерки! В противен случай ще бъда принуден да потърся други начини, които биха уронили престижа Ви! Предварително Ви благодаря!

Отговор: Разпоредено е актове да се съставят само по Закона за административните нарушения и наказания. Служителите на Общината ще могат да съставят актове по сигнали само след като Общината сключи договори с независима лаборатория за измерване на шума и т.н., което ще бъде направено в най-скоро време.

 

Г н кмете,въпросът ми касае работното време на служителите в първо кметство. Защо правят обедна почивка, след като много от гражданите използват собствената си обедна почивка, за да платят данъците си или да си свършат друга административна работа. Трудно ли е да се организира плаващо работно време? И защо са скрити зад една дебела врата, а вътре има и гишета. Да не би гражданите да са заплаха за тях!

Отговор: Сигналът Ви е абсолютно оправдан. Не само служителите на първо кметство, но и на всички кметства ще работят през обедната почивка – разпорежданията за това са дадени.

 

Г-н Тодоров,
редполагам Ви е направило впечатление (както сигурно не само на мен) зачестилите сигнали за глоби на автомобили паркирани в „тревни площи“ край блоковете, където те никога до сега не са били „зелени“, а напротив-винаги са били импровизиран паркинг, поради липса на изграден такъв от страна на общината.
Факт е, че на хората им трябват коли. Факт е, и че те ще се увеличават… Факт е, и че Вие и подчинените ви служители сте в Общината за да РЕШАВАТЕ нашите проблеми-не да създавате нови, или да налагате само санкции, при това за допуснати от вас грешки! Какво имам предвид под „грешки“-липсата на паркоместа, според изискванията за строеж на кооперации и блокове-вие, като община сте издавали разрешителни, без наличие на въпросните-а сега глобявате нас, за това че не можем да си приберем колите в задните джобове и да си идем в апартаментите, за които чинно си плащаме данъци на… същата тази община!
Как мислите че ще решите проблема със санкции??? КЪДЕ да си паркираме колите, г-н кмете?
Защо предните, преди вас управници, сегашните също не спазили изискванията за паркоместа към жилищните сгради не им потърсите оговорност и не решите този очевиден проблем, а глобявате??-смятате, че ще си продадем колите или как?
Къде са безплатните паркинги за нас, простосмъртните данакоплатци?
Въпреки, че се прие в гаражите да не се осъществява търговска дейност и услуги-какво сте направили по въпроса, г-н Тодоров? Не виждам махнати гаражни магазинчета и коли в тях!!!Кой ще глоби Вас?
А да-сетих се! Всички ние-на изборите!
Хубав ден г-н Тодоров!

Отговор: Разглеждаме всеки един сигнал и жалба за неправомерна санкция. Има снимки на всеки един автомобил, така че не е трудно да бъде доказана правомерност или неправомерност. От друга страна никак не е лошо старозагорци да започнат да ползват подземните паркинги, там където ги има, а също и гаражите си.
Може би ще съм единствен,който не е от Стара Загора, но се надявам да ми отговорите. Вече на два пъти посещавам града ви. Прекрасен ,уникален град! Посетих и регионалния ви исторически музей в края на миналата година. Бях попитал дали е разрешено да се снима в музея, защото очевидно виждах хората да снимат със смартфоните си. Отговориха ми с учудващото „Абсолютно не“. Добре. Почнах да си разглеждам и що да видя-поне 5 човека около мен снимаха най-необезпокоявано и подробно. Снимаха пред очите на този,който ми каза,че е забранено и госпожата,която обясняваше на нас,групата. Само преди седмица отново посетих града и музея ви. Гледам,че няколко души си снимат и реших и аз да поснимам. Снимах и само след секунди дойде при мен един и разразнено ми каза,че снимането в музея е „АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО“. Казах,че съжалявам много и се извиних. Прибрах телефона,но що простотия да видя-до мен един прави снимки, а младо момиче от другата страна също снима. Качих се на по-горния етаж,където също се правеха снимки. Слезнах накрая в римския отдел-още други двама правят снимки. Появи се едно момиче, което също взе да снима, особено римската колесница. Напълно свободно си снимаха. СТРАШНО МНОГО СЕ ИЗНЕРВИХ! Защото имаше уникални неща, които изгарях от желание просто да снимам, за да си ги гледам и изследвам детайлите на снимките вкъщи,тъй като обожавам историята. Хората си снимаха пред погледа на цели трима души явно от музея, които стояха до стълбите на римския отдел и ни наблюдаваха. Аз вече взех по едно време да си мисля, че явно МЕ наблюдаваха и МЕ чакаха сигурно да извадя проклетия телефон и да снимам, може би, за да ме обявят за най-големия престъпник и да ме арестуват…. докато другите хора около мен снимат. Що за простотия? Що за двойни стандарти и отношение? Или спазвайте стриктно правилата или разрешете хората да си снимат, ако искате и срещу някаква такса-примерно от 10 лв. Каква е тая излагация-на един правят забележки, а 10 други души си снимат най-спокойно?

Отговор: Заради мерките за сигурност снимането в Регионалния исторически музей е абсолютно забранено. Ще обърнем специално внимание на служителите му, че това се отнася за всички посетители. Снимки на повечето експонати и албуми с най-ценните експонати на музея можете да намерите или на място, или в Туристическото бюро срещу РИМ.

Как може два месеца да трае този ремонт на Трите чучура север .Да бъде приключен по- бързо ремонта и пусната автобусна линия номер 51 да има достъп и до горните жилищни блокове ???

Отговор: Ремонтът ще продължи до 30 април и тогава ще има възможност да бъде пусната автобусната линия.

Шахтите по улиците на града са задръстени и непочиствани от години. Това е една от причините за наводненията по „Славянски“ при по силни дъждове. Снимките са от центъра след слабия дъжд нощта срещу 09.03.2017

Отговор: Прав сте. Продухването на шахтите започва тази седмица. ВиК също имат готовност.

 


image0 (9K)