Омбудсманът ще проверява резидентните услуги в община Стара Загора (заради ситуацията в дом 8)

Почти година след подаден сигнал за лоша грижа, психологически и дори физически натиск над децата в центръра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), номер 8 под ръководството на Нели Баджакова, от страна на две от работещите в него служителки Таня Карбанова и Иванка Павлова, излъчено ТВ предаване с кадри, съдържащи обидни квалификации към питомци и т.н., пристигна и отговор от страна на омбудсмана на Република България до г-жа Павлова във връзка с подаден от нея и група бивши, и настоящи служители, сигнал. Имената на настоящите служители няма да бъдат упоменати, за да не се окажат бивши.

om 1_resized

От отговора на омбудсмана става ясно, че се предвижда нова проверка, след като предишната не е доказала груби нередности, а прокуратурата не е намерила основания за досъдебно производство. Проверката ще касае всички резидентни услуги в общината. Предходната проверка е направена от самата Община.

Публикуваме го дословно:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПАВЛОВА,
Внимателно се запознах с Вашата жалба, която е подписана и от група бивши и настоящи служители от социалната услуга Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в кв. Зора, гр. Стара Загора. С тревога разбрах за действията на директорката на услугата, която според Вас системно освобождава и подменя състава на екипа на услугата.
Още в началото бих искала да Ви информирам, че като омбудсман устойчиво наблюдавам процеса на деинституционализацията. Извършвам проверки в новите резидентни услуги с оглед спазване на правата на децата и младите хора, както и отправям конкретни препоръки за подобряване на действията на отговорните институции. В тази
посока за мен са важни връзките, които се създават в услугата между персонала и децата и всяка промяна трябва да бъде обмислена и да води до подобряване на качеството на услугата, а не обратното.
На основание разпоредбите на Закона за омбудсмана се обърнах към кмета на община Стара Загора, г-н Живко Тодоров, и препоръчах извършване на конкретна проверка и предприемане на действия. С писмо от 03.02.2016 г. кметът на община Стара Загора ме информира за резултатите.
От подробния отговор е видно как се е развил случаят: още на 14.07.2016 г., г-н Янко Янков – общински съветник и водещ на предаване по ТВ Стара Загора е уведомил зам. кмета на общината за случаи на насилие в ЦНСТ -то. Още на същата дата, г-жа Сотирова е провела среща с Вас и с г-жа Кърбанова; Изискано е от Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Стара Загора да бъде извършена проверка, в която да бъдат проведени и интервюта с настанените деца. В проверката са взели участие и представители на общината; Проверката е извършена в периода 18.07.-20.07.2016 г., в хода на която са взети писмени обяснения от целия наличен екип, проведени са интервюта с децата.
Докладът от проверката, заедно с копия на всички обяснения и документи, е изпратен в Районна прокуратура гр. Стара Загора за проверка по компетентност. След извършените, следствени действия прокуратурата е издала Постановление № 3128/2016 г. с отказ да образува досъдебно производство и прекратява преписката поради липса на осъществен състав на престъпление от общ характер.
Не са установени данни за извършено насилие.
Бих искала да Ви информирам, че е планирана проверка в резидентните услуги в община Стара Загора.
С уважение:

Мая Манолова, омбудсман на Република България


image0 (9K)