Камъните около нас

С вече публикуваните материали в тази секция се опитах да провокирам любопитството Ви с неразгаданите тайни и мистерии около нас. В нашия град и околностите. Опитах се да Ви накарам да се вгледате в детайлите на тези каменни предмети, които подминаваме всеки ден…Каня се да не прекъсвам разходката…Пак ще ходим по старите, до болка познати и скучни улици, пак ще се заглежда, пак ще задава въпроси….

[ad id=“263680″]

..

В процеса на провокациите неминуемо ще си задаваме и въпроси от рода на този: Какво правят в музея? Какво правят специалистите? Ясно е, че само те не могат да „огреят” навсякъде. Не са и длъжни да знаят всичко. Нормално е като във всяка професия. Точно там, в разширената професия е и нашето място като граждани, да питаме, да четем и да алармираме ако нещо лошо става или има възможност то се случи. Не да се конфронтираме, не да търсим евтините сензации, не да злепоставяме. Никой не помни скандалджиите, остават само тези които нещо са направили за града ни …

[ad id=“225664″]

В града ни се случиха много хубави неща. Вижте Фигура 1. Не са много градовете в света в които като се разхождаш можеш да гледаш творения от старо време, направени от отдавна изчезнали хора. Да се наслаждаваш на резултатите от „блъскането” им. Но! Но да се вгледаме…Какво са знаели и са ни оставили тези хора? За някой те са неуки диваци, за други мнооого цивилизовани, трети не ги забелязват. Хвала на Регионалния ни музей, че досега успяваше да посъбере „камъните” и да ги постави пред нас. Сега е нашия ред…Да питаме..

f01

 Фигура 1

f02Фигура 2

Пред Регионалния музей, долу по стълбичките – Фигура 2, има едни камъни, които приличат на капители на колони. Да някой може и да са, тези които са с дупки по средата, за да не се хлъзгат върху колоните. Ами другите? Тези дето са с плоска основа? Не Ви ли приличат не на капители или основи на колони ами на нещо друго? Нещо което е предназначено да стои на земята и да се използва като масичка? Нещо като ..например жертвеник. Разгледайте Фигури 3 и 4 . Самата изработка като, че ли говори, че този „камък” от Фигура 4 не е предназначен да стои високо горе. Това първо. Може и да греша…

f03Фигура 3

f04Фигура 4

Но второто? Тези обли „камъни” са оградени от орнаменти , нещо като „яйца” или „листа” – Фигура 5. Вгледайте се внимателно ! Тези яйца са разделени с издялани „чертички”. На не само с чертички! Някъде има с разделители „стрелки” – Фигури 3 и 4. Тези стрелки са поставени абсолютно алогично, никаква симетрия. Редуват се случайно… Затова се и подминават от официалната наука. Дали е така не знам…Може и да си измислям…Но! Но там има и спиралата на нашето слънце – Фигура 6. Спирала, която се развива в посока обратна на часовниковата стрелка..Има я на не всички капители. Ами ако тези колони са били в храм свързан със слънцето?

f05Фигура 5

f06Фигура 6

Имаше и още една интересна колона, която сега е преместена на отговорно пазене от сериозна институция. Една петстенна колона, показана на Фигура 7. Във фриза и, изобразен на фигура 8 се вижда обаче символът на „Черното слънце” – цвете на което листата се завиват навътре! За сега ще кажа, че вече сме публикували надеждно изследванията си по въпроса с кодовете на „Черното слънце” в СЪОРЪЖЕНИЕТО, наречено „Голямата Косматка”. Там обстойно показахме фактите и доказваме хипотезата, че ако символът на нашето Слънце е разцъфващата лилия то символът на Черното Слънце е лилия или цвете, което и изобразено с листа извити навътре. Там изказваме и хипотезата, че храмове, в които се срещат кодовете на Черното Слънце, трябва да се разглеждат като друг тип храмове. До сега никой не е правил такива изследвания….

[ad id=“225664″]

Нещата стават сериозни…Ами ако тази наша колона е взета от храм на Черното слънце? Не е ли редно специалистите-професионалисти да направят описание на местата, където са намерени колони и фризове с такива изображения? За сега всичко се струпва на куп и така се заличават безценни „следи” за изследователите на „разширената история”. Може и да е случайно…

f07Фигура 7

f08Фигура 8

f09Фигура 9

Все случайности…Всички го знаем Форума. Нищо нова..Но кой прави Форум точно срещу входната врата на крепостта? Вижте и картата с възстановената Августа Траяна – Фигура 9.  На фигурата са наложени двата плана на града – на фона на Новия град са нанесени с по-тъмно контурите на Стария град. Форумът е в долният ляв край на Стария град. Западна врата и срещу нея мястото където „заседава” градската управа…Малко не се връзва…Пак всички сме виждали, че там има някакви стълбички. Нормално е. Но не е нормално за да се направят стълби само за изкачване но не и за слизане! А нашите стълбички са точно такива – Фигури 10 и 11. Първо височината на стъпалата намалява нагоре за да не се изморява много качващият се. Второ стъпалата са толкова тесни, че като тръгнете да слизате или ще паднете или ще си ударите дупето в тях….Защо са изсечени така? Дали наистина по тях се е качвало и слизало? И дали това изобщо е Форум?

f10Фигура 10

f11Фигура 11

Чували сме, че в Стария град е имало и много минерални извори. Някой от тях ги знаем…Има и един „тръбопровод” на римската улица пред Операта – Фигура 12. Дали това не навежда на мисълта, че Форумът не е Форум а ТЕРМИ ? Възможно…Трябва да се помисли…..

f12Фигура 12

Щях да забравя….Преди месец се укрепваше пръста от източната страна на църквата „Св.Никола. Много полезно мероприятие. Но какво излезе там? Вижте Фигурите 13, 14 и 15. Показаха се краищата на три големи изсечени мраморни блока. Големите камъни са поставени там явно с цел да укрепят основната площадка на църквата. Знаем, че тази църква преди Освобождението е била на мястото на Кукления театър. Скандалното в случая е, че тези камъни не бяха извадени и изследвани а след изграждането на подпорната стена се засипаха отново!

[ad id=“225664″]

По размерите им личи, че са поне от времето на Рим, а може и да са по-стари! Скандалното е, че ако хората, които милеят за историята на Стара Загора бяха взели да ги извадят, щяха с право да ги обвинят в рушене на исторически паметници…Ако такива камъни се бяха появили или в Полша, или във Франция, или в Гърция, или където и да е другаде в цивилизования свят, те щяха да бъдат така експонирани, че целият свят щеше да се стича да ги гледа…..

f13

Фигура 13

f14

Фигура 14

f15Фигура 15

Разбираемо е желанието на строителните предприемачи да застрояват колкото се може повече площи. Разбираема е възпиращата роля на редица държавни институции да спрат тази дейност, когато се унищожават исторически ценности. Но си е чиста мистерия защо назначените  историци подминават такива обекти, които направо се набиват в очите на минаващите граждани…..

Да, гражданите ще забравят….Камъни бол!

 P.S. Докато нещата в нашия град ”се пекат” се каня скоро да ви разходя из „Долината на тракийските царе”. Там нещата са също така достатъчно мистични и свързани с мистиката на Стара Загора.

 

 


image0 (9K)