Какво предизвиква прозявката?

Почти всеки се прозява, често това поведение се асоциира с умора, прозявките всъщност не са признак на нужда от сън.

Изследвания сочат, че прозявката по-скоро ни помага да се чувстваме по-бодри. Причините за прозяването би могло да ни помогне да вникнем в поведението и на други животински видове – оказва се, че почти всички гръбначни се прозяват в сходни ситуации.
[ad id=“225664″]

Терморегулация и стрес

Прозявките са предизвикани от топлина и стрес. Терморегулацията – целесъобразното нормализиране на телесната температура – е необходима за предотвратяване на хипотермия и хипертермия. Тя се осъществява посредством изпотяване или учестено дишане. Когато се прозяваме обаче, се намалява температурата конкретно на мозъка.

Водещият учен д-р Андрю Галъп, в сферата на прозяването, за пръв път проучва връзката между прозяването и терморегулацията в научно изследване през 2007 г. Той установява, че когато температурата на мозъка се повиши с по-малко от 1 градус, прозяването се стимулира за да се предотврати влошаване на паметта или забавяне на реакциите.

Д-р Галъп е изследвал прозяването при различни животински видове и установил, че често прозявките са предизвикани от стресови ситуации, които водят до повишение на температурата на мозъка.
[ad id=“263680″]

Защо прозяването е „заразно“?

Прозявката на един индивид често предизвиква прозяване и сред останалите членове на групата, като този принцип се наблюдава дори и при животните. Благодарение на друго изследване от д-р Галъп знаем, че целта на „заразните“ прозявки е да се поддържа бдителността в групата по време на стресови ситуации.

Изследователят установил, че група от папагали, която е изложена на шум, е по-склонна към „заразно прозяване“ от група, която не е изложена на шум.

Кога се провокира прозявка?

Имайки предвид изследванията на д-р Галъп, наблюдаващите установили, че хората са склонни към прозяване най-вече при стресови ситуации без да  присъства умора. Всъщност поглеждайки към професионалните спортисти, нерядко може да видим на лицата им прозявка точно преди изява.

Повишението на температурата на мозъка е общото между тези ситуации,  прозяването е по-често срещано през лятото отколкото през зимата.

Кои хора са най-малко склонни към „заразно прозяване“?

Повечето хора са склонни към групово прозяване, но не всички са еднакво податливи. Поради непълното развитие на мозъка при бебетата е по-малко вероятно да се прозяват в отговор на прозявката на друг човек.

Хората със шизофрения и аутизъм също са по-малко склонни да изпитат „заразното прозяване“, тъй като частта от мозъка отговорна за съпричастността при тях не функционира правилно. Именно тя обикновено подтиква към имитиране на поведението на другите.


image0 (9K)