7 факта за гарваните, които може би не знаете

1. Гарванът е най-широко разпространената вранова птица.
2. Гарваните са едни от най-умните животни изобщо. Те могат не само да намират по находчив начин храна, но и да решават сложни задачи, свързани с повече от едно действия. Гарваните, подобно на приматите, умеят да изработват инструменти, за да стигнат до храна, да се освободят от плен, например. Те правят сделки и бартери за храна.
3. Гарваните често са свързани със злото. Перата им са лъскаво черни, имат силен клюн и поглед, който се задържа и сякаш ви преценява. Това е вкарало гарваните в множество поверия, свързани с проклятия, смърт, сатанински ритуали.
4. Гарваните обичат да си играят. Видени са да си подават пръчка, да търкалят помежду си камъче. В дивата природа може да се види как гарван се търкаля в снега или по земята.
5. Гарваните са силно адаптивен вид. Наблюдения са доказали, че гарваните страдат за умрял член от ятото, ако живеят изобщо в ято. Те се събират и настроението е понижено.
6. Гарваните проявяват емпатия. Гарваните могат да помнят до близо три години доброжелателна птица, както и помнят добре враговете си. Макар да изглеждат хитри и самостоятелни, те всъщност дълбоко се привързват, особено към брачния си партньор, но и към хора. Живеят по двойки и веднъж съберат ли се, само смъртта ги разделя.
7. Гарваните се събират в банди. Те се хранят заедно, играят и просто се радват на компанията си – точно като тийнейджърите. Установено е, че нивата на стрес на „тийнейджърите“ от една банда са по-високи от нормалното, но когато те се отделят, намирайки своя партньор, птиците се успокояват. Точно както при нас, хората.

(Visited 74 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!