7 психологически ефекта, които работят върху милиони хора

Човешкият мозък понякога се държи много странно: кара ни да правим нелогични неща, да вярваме във всякакви глупости и дори пренаписва спомени. Но решение не се взема просто така. Какво тогава продиктува избора ни?
Събрахме  7 психологически ефекта, които могат да контролират някои от вашите действия, както и съвети как да се справите с това.

1. Влиянието на странични лица върху човешкото поведение

Ефектът на Zayonts (ефект на аудиторията) работи. Вкъщи можете да се разхождате с разкъсана тениска, а в компания да се държите като дама. Но поведението на човек зависи не само от това с кого общува, но и от това колко неволни свидетели са наблизо. Например мъж може да се откаже от мястото си в автобус, за да впечатли дама.
Как да не се хванете на въдицата? Задавайте си въпроса от време на време: „Правя ли това, за да угаждам и впечатлявам някого, или защото наистина го искам?“

2. Хората се държат различно, когато се интересуват от експеримента


Ефектът на Хоторн действа. Условията за новост и интерес към експеримента ни принуждават да действаме по различен начин, да бъдем по-усърдни и лоялни и получаваме грешен и най-често благоприятен резултат. Например в супермаркет ви предлагат да опитате рибна паста с нов вкус и да попълните кратък въпросник. Вие високо цените новостта, но вкъщи разбирате, че в нея няма нищо особено.
Как да не се хванете на въдицата? Опитайте се да запазите яснота на ума и критично мислене. Участието в каквото и да е проучване или експеримент не означава, че трябва да оценявате даден продукт възможно най-високо въз основа на това, че сте признат за експерт по темата.

3. Хората по-добре запомнят недовършени събития


Ефектът на Zeigarnik работи. Човек е по-добре да запомни материал или събитие, което остава недовършено. Например сервитьор запомня поръчката ви, докато не е на масата, и след това превключва към други посетители. Прилича на недовършен гещалт, когато момче изостави момиче, което вече пробва сватбени рокли в салоните.
Как да не се хванете на въдицата? За да не се пържите в сока на собствените си спомени, най-добре е да завършите всяко събитие. Поне в собствената си глава. Това ще ви помогне да не витаете в облаците и да не се измъчвате с вечното: „Ами ако …“

4. Демонстративно потребление на скъпи стоки


Действа ефектът на Veblen – икономически необосновано търсене на стоки от висока ценова категория. Този ефект често се среща сред младите хора, за които социалният статус е от голямо значение. Продукти с отстъпка или специална оферта се възприемат почти като дефектни.
Как да не се хванете на въдицата? Ако имате нужда от нова чанта Gucci и пътуване до Турция само за великолепните снимки в Instagram, тогава вече сте готови. За всяка скъпа покупка се опитайте да си отговорите честно: за качество ли плащате или за престиж?

5. Хората, които правят грешки, ни се струват по-симпатични


Ефектът от пълния провал работи. Хората, които правят грешки или пропуски и понякога изглеждат смешни, ни се струват по-привлекателни. А съвършенството създава дистанция и дори е досадно.
Как да го използвате? Не се страхувайте да изглеждате неудобно или да направите нещо глупаво: това само ще ви направи по-симпатични и по-привлекателни. И с такива хора е много по-лесно да се запознаете, отколкото с „крале и кралици“, които гордо вървят по улицата.

6. Надценяваме вниманието на другите към себе си


Ефектът на прожекторите работи – усещането, че всички винаги ви гледат и виждат всичките ви пропуски и грешки. Ако едно момиче е забравило да гримира едното си око, тя ще бъде искрено сигурна, че всички случайни минувачи го забелязват и се подиграват с нея. Екип от психолози от университета Корнел помоли група хора да облекат глупави тениски и да оценят колко хора са я забелязали. Оценките на субектите се оказаха два пъти по-високи от броя на хората, които всъщност им обърнаха внимание.
Как да не се хванете на въдицата? Хората забелязват грешките ни много по-рядко, отколкото си мислим. Ако имате петно ​​от кафе върху блузата си, не го закачайте. Помислете: колко внимание отделяте вие ​​самите на хората около вас?

7. Колкото повече хора наоколо, толкова по-малък е шансът някой да се притече на помощ


Ефектът на очевидеца работи. Когато е необходима помощ, колкото повече хора има наоколо, толкова по-малко вероятно е някой от тях да предостави тази помощ. Ако на едно място има много хора, тогава всеки от тях е склонен да вярва, че някой друг ще се притече на помощ, следователно никой не помага.
Как да го използвате? Ако изведнъж се почувствате зле на обществено място и се нуждаете от помощ, опитайте се да се обърнете към конкретен човек, а не към тълпата. Тогава има по-голям шанс да бъдете изслушани.
Може би вие самият веднъж сте станали свидетел или дори участник в ситуации, в които тези психологически ефекти са работили?
Превод от руски: Зарата

 

(Visited 22 times, 1 visits today)