Американските ТЕЦ-ове от „Марица-изток“ плашат със съд държавната НЕК

Ако Националната електрическа компания (НЕК) не завърши успешно разговорите с банките-кредиторки за търсения заем и остане без средствата, нужни да се разплати, от „AES България“ ще са принудени да стигнат до арбитражен съд, за да си получат парите, каза в интервю за БНР изпълнителният директор на компанията Оливие Маркет.

Към момента НЕК дължи 1.008 млрд. лв. на двете американски централи от комплекса „Марица-изток“. Около 600 милиона лева е дългът на НЕК към „Ей И Ес Марица-изток“ 1, а останалите са към „Контур Глобал Марица-изток“ 3, уточниха от БНР като се позоваха на данни на икономическото министерство.

От своя страна двата ТЕЦ-а дължат на „Мини Марица-изток“ общо 330 милиона лева, потвърди Оливие Маркет. Той коментира и срока за влизане в сила на споразумението, което би довело до намаляване на тока, който НЕК изкупува от централите.

Поредното удължаване на срока на споразумението до края на април се налага, за да могат да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на НЕК и тя да може да се разплати с американските централи. „Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и физически да бъдат платени на „AES България“, каза Маркет.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост.

В момента НЕК няма текущи задължения към двата американски ТЕЦ-а, но какво би станало, ако след време отново започне да трупа дългове – на този въпрос от „AES България“ обясняват: „При забавяне на плащане от страна на НЕК, договорената отстъпка ще спре да се прилага и ще стане ефективна отново в момента, в който нашият партньор започне да изплаща задълженията си навреме“.


image0 (9K)