Броят на завършилите медицина почти съвпада с напускащите страната

Броят на завършилите медицина почти съвпада с напускащите страната. Ако лекарите продължат да отпътуват със същия темп, до пет години у нас няма да има педиатри, хирурзи и анестезиолози, предаде bTV.

[ad id=“263680″]

..

Намерение да напуснат България са заявили над 500 медици, като са поискали сертификат за работа в чужбина от Българския лекарски съюз.

Прави впечатление, че към чужбина са се отправили и специалисти, които доскоро намираха добра реализация в България – като акушер-гинеколози и офталмолози.

Най-предпочитаните държави отново са Германия и Великобритания, но през 2015-а повече медици са се отправили към скандинавските държави. Български лекари са заминали дори в Япония, Австралия и Нигерия.

Далеч от суетата на големия град жителите на белоградчишкото село Боровица са изправени пред действителността – лекар идва само в спешни случаи.

[ad id=“225664″]

..

Влади Димитров е на 74 години и се бори с онкологично заболяване. Не може да намери специалист в Белоградчик и пътува по един час в едната посока до Видин. Не може да си позволи пътуването често, защото живее с пенсия от 130 лева.

Болницата в Белоградчик обслужва население от близо 20 хиляди жители. В нея има пет отделения – с нужната апаратура, но с минимум персонал. Средната възраст на лекарите е 55 години, а има и над 70-годишни.

„И покриват тази остра нужда, но това е временно явление и не се знае докога”, обясни управителят Соня Иванова.

В града няма нито един гастроентеролог. Ситуацията е подобна в почти цялата страна. Българският лекарски съюз предупреждава, че с изтичането на кадри системата се обезкръвява.

От Лекарския съюз отчитат, че тази година България са напуснали 24 медици по-малко. За жителите на село Боровица новината е свързана с надежда, че някой от тях ще се върне в родното си място, когато се дипломира.

И още една тенденция – увеличава се броят на медиците, които напускат България с повече от една специалност.


image0 (9K)