Д-р Станчев: Защо младежите се чувстват безсмъртни зад волана

Младежи се качват в колите под въздействието на стимуланти, които рязко повишават еуфорията и създават усещане за безсмъртност. Най-често става въпрос за кокаин, смесен с други вещества, и подсилен с алкохол, обясни д-р Борислав Станчев, експерт в дирекция „Превенции“ в град Варна.„Те вдигат 140 – 150 километра в час, а имат усещането, че карат с 40. Това е големият проблем – че се качват в колите, въпреки употребата на стимуланти и алкохол“, посочи специалистът, цитиран от Дарик.

[ad id=“225664″]

30 процента от учениците в 9-ти и 10-ти клас поне веднъж в живота си са вземали някакво наркотично вещество, показват проучвания през последните няколко години. При пълнолетното население процентът е 24.

„Марихуаната си остава най-разпространената дрога. Веднага след нея се нареждат стимулантите от рода на амфетамин, кокаин и екстази“, добави д-р Станчев. Употребата на дрога започва между 14 и 17-годишна възраст.

[ad id=“265520″]

Още промоции ТУК

„20 на сто от учениците, взели някакъв наркотик, казват, че са употребили вещество, което им е предложено като законна алтернатива на незаконен наркотик. В случая говорим за заместител на марихуана, или заместител на амфетамини. Тези чайове всъщност представляват билкова смес, тревиста маса, която е обработена със синтетично вещество. Те се предлагат именно като законна алтернатива на марихуана или друг наркотик. Големият проблем при тях е тежката интоксикация, която настъпва“, каза още експертът.

Най-често младите хора посягат към дрогата от любопитство, за удоволствие, или пък за да бъдат приети от компанията. Самите те признават, че се снабдяват с наркотици от приятели, съученици, дилъри, или от магазини, предлагащи заместители.

Изследванията показват, че 370 – 440 хиляди души у нас на възраст между 15 и 64 години поне веднъж са употребили дрога. Всяка година в Европа се засичат между 150 и 170 вида нови наркотични вещества.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)