Фон дер Лайен: ЕК договори допълнителни доставки от ваксината на „Модерна“

Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с „Модерна“ за допълнителна доставка на 300 милиона дози ваксина. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, предава БТА.

Предвижда се половината от допълнителните количества да бъдат доставени до края на годината, а останалите – догодина.

„До днес от одобрените в ЕС ваксини са доставени 33 милиона дози“, уточни Фон дер Лайен. „Общо 22 милиона европейци вече са получили поне една доза ваксина, а седем милиона – и втора доза. Доставките ще се увеличат, скоро ще бъдат достъпни и нови ваксини“, добави тя.

image0 (9K)

По нейните думи ЕК е осигурила досега по договорите с производителите 33 милиарда евро като предварително плащане.

„Държавите от ЕС плащат за ваксините при получаването на доставките“, поясни тя.

Фон дер Лайен предупреди да не се купуват ваксини с неясен произход, защото това би създало голяма заплаха за общественото здраве. По нейните думи за руската ваксина „Спутник“ не е поискан достъп до пазара на ЕС и следва да се помисли защо в Русия имунизацията не напредва чувствително, а Москва предлага дози на други страни.

Председателят на ЕК добави, че ще бъде необходимо руският производител да осигури пълна информация за препарата, ако иска да го продава в ЕС.

Тя не изключи възможността руската ваксина да получи одобрение за приложение в ЕС, но отбеляза в този случай нуждата да бъдат проверени местата за производството на препарата.

„Без обща поръчка на ваксини щеше да настъпи краят на ЕС“, заяви Фон дер Лайен.

Тя определи договорите за доставки като голям успех за Европа. По нейните думи ЕС е поръчал над два милиарда дози ваксина, за да помогне на страните от Западните Балкани, Източното партньорство и Африка.

„Пет от шестте договорени от ЕС ваксини ще бъдат достъпни до края на годината“, посочи Фон дер Лайен. Тя поясни, че ако се наложи промяна във ваксините заради щамовете на вируса на COVID, ще бъдат преоценявани само въведените изменения в препаратите.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон отбеляза, че досега в САЩ са доставени 53 милиона дози ваксина, в Китай – 41 милиона дози, а в Европа – 33 милиона дози.

„Започнахме работа по-късно от САЩ и Китай“, призна той.

По неговите думи в последните седмици производствените възможности в ЕС се разширяват чувствително. Брьотон изрази надежда „Астра Зенека“ да преодолее допуснатите закъснения в доставките.

„Не можеше да се предвиди къде по производствените вериги ще възникнат затруднения. Производството на ваксината „Спутник“ е два пъти по-сложно от одобрените в ЕС препарати. Мнозина искат да продават ваксини в Европа, но за нас е важна сигурността на препаратите“, заяви Брьотон.

В същото време се разбра, че германският производител на ваксини „Бионтех“ (BioNTech) и американският му партньор „Пфайзер“ (Pfizer) ще доставят на Европейския съюз още 200 милиона дози от ваксината си срещу COVID-19, предаде ДПА, като цитира изявление на двете компании.

Миналия месец Европейската комисия, която поръчва и разпределя ваксините срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване от името на 27-те страни членки на ЕС, вече увеличи максималния брой възможни поръчки за тази година до 600 милиона дози.

С вече финализираната сделка, обявена днес, ЕС поръчва със сигурност общо 500 милиона дози, като има възможност да договори още 100 милиона.

„Работим неуморно, за да помогнем за напредването на кампаниите за ваксинация в Европа и по света чрез увеличаване на производствения капацитет“, заяви изпълнителният директор на „Пфайзер“ Алберт Бурла. Той отбеляза, че споразумението дава възможност до края на годината да бъдат ваксинирани най-малко 250 милиона европейци.

Европейската комисия беше подложена на критики за стратегията си за закупуване на ваксини, защото кампанията в страните членки на ЕС е по-бавна от тези във Великобритания и Израел, отбелязва ДПА.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon