Европа забранява печките на твърдо гориво

До две години вероятно ще изчезнат печките на дърва и въглища. Причината е, че през 2016 година влиза в сила евродиректива, която налага по-ниски норми за въглеродни и азотни емисии в атмосферата. За да ги покрие, използването на дърва и въглища за отопление в България трябва да бъде заменено с брикети от биомаса. Те обаче са по-скъпи, а за много домакинства направо са лукс.

Сметките показват, че едно домакинство харчи 1200 лева за въглища през отоплителния сезон. Отоплението му с палети от биомаса ще струва много по-скъпо – около 1800 лева, пише „Флагман“. При тези цени бабите на село ще трябва да се откажат от кюмбетата. Ограничението важи и за камини и локални отоплителни инсталации.

Евродирективата за вредните емисии пък ще доведе до фалити на ТЕЦ-ове и на заводи за цимент и стъкло, прогнозира евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев. Тя ще засегне най-силно топлоцентралите и промишлените предприятия, които горят въглища. Те трябва да направят значителни инвестиции, за да ограничат замърсяването на въздуха.


image0 (9K)