Тъжната съдба на старозагорския адвокат Иван Вазов

С баща си ген. Киро Вазов

Иван Вазов – доктор на юридическите науки е братов син на народния поет и е кръстен на своя чичо. Той, след като завършва право в Софийския университет и държавни науки в Университета в Лайпциг, се връща в България, установява се да живее и работи като адвокат в Стара Загора и е сред най-видните представители на Старозагорската адвокатска колегия.

Многократно избиран за председател на читалище „Родина“ в града.

През септември 1943 г. става министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Добри Божилов. Това е посрещнато с огромна радост не само от семейството му, но и от старозагорската общественост, която е с надежда, че Вазов ще допринесе за индустриализацията на града. За съжаление той е министър по-малко от година и след 9.09.1944 г. попада под ударите на Наредбата-закон за създаване на Народния съд и наред с всички останали министри от 1939 г. до 2.09.1944 г. е осъден на смърт и разстрелян на 01.02.1945 г. от наказателния взвод в Централния софийски затвор. Последен от всички осъдени застава пред куршумите, а бившият здравен министър проф. Александър Станишев официално констатира смъртта на осъдените.

Стефан Саранделчев: Всяко зло за добро или обратното

Само ден по-рано първият състав на Народния съд е произнесъл присъдите за обвиняемите, а по ирония на съдбата главен обвинител е старозагорският юрист Георги Петров, с когото Вазов е бил колега и дори двамата са били съперници за мястото на старозагорски депутат на парламентарни избори. Печели с огромно мнозинство племенникът и съименник на народния поет Иван Вазов.

Из книгата на дългогодишния магистрат Стефан Саранеделчев “Зад превръзката Темида закачливо ни намига”.

ЗАРАТА ви запознава със Стефан Саранеделчев, а някои от интересните истории, разказани в книгите му, четете ТУК


image0 (9K)