Можете ли да решите задачата, измислена от шестокласника Теодор от Стара Загора?

Теодор ТАНКОВ е роден на 25 април2003 г. в Стара Загора. Ученик е в VI-и клас на ПМГ „Гео Милев“. От I-и до V-ти клас е учил в Бургас, където е живяло семейството му. Радва се, че отново е в родния град и твърди, че преместването не е било трудно за него. Има брат – Максим – първокласник в ОУ „Д. Благоев“.

teo5_resized

 

Разговарям с Теодор по повод уникалната задача, която е измислил като ученик на Училището за развитие „Квадрат N“ и която е публикувана на сайта на училището като предизвикателство.
Задачата е следната:
Имаме куб с размер 5x5x5 който е разрязан на 125 малки кубчета с размери 1x1x1. Стените на големия куб са оцветени в син и червен цвят. Ако сините и червените стени в куба се отнасят тъй както 1:1 и няма малко кубче с три еднакви на цвят стени, то колко от кубчетата имат поне една червена и една синя стена?
В „Квадрат N“ очакват Вашите решения до 1-ви май на адрес [email protected]

[ad id=“225664″]

 

Тео, задачата, която си измислил, е повече от интересна. Как ти хрумна?
– Освен в ПМГ, уча и в „Квадрат N“, защото се интересувам от приложната страна на математиката. Бих искал да се развивам точно в тази област. Един ден г-жа Христозова (Нели Христозова) ми даде за домашна работа да измисля задача. Бяхме решавали не точно такива, но подобен тип задачи и като обмислях вкъщи, ми хрумна тази.
Кое ти е интересно в методиката на Училищетоза развитие?
– Това, че не решаваме задачи от училище, а виждам приложението на математиката в живота. Искам да решавам задачи от живота.
Например?
– Да кажем – Питагоровата теорема. Няма как да не я разбереш и оцениш, когато я видиш като карта, по която можеш да си избереш най-прекия път и да стигнеш най-бързо там, за където си тръгнал (усмихва се).
Кога те заинтригува математиката?
– Бях в първи клас, когато учителката ми в Бургас ме прати на едно състезание. На състезанието ми стана интересно и мисля, че от там тръгнаха нещата.

[ad id=“263680″]
Къде ще учиш след 7-ми клас?
– Много ще се радвам, ако се сбъдне намерението ми да уча в Американския колеж в София. Подготвям се за кандидатстването там от доста време и струва ми се, ще мога да да се представя добре.
Как гледат на успехите ти мама и татко?
– Винаги се радват дори повече от мен (Илияна и Живко Желязкови). И ме подкрепят винаги.
Освен да решаваш задачи, с какво друго обичаш да се занимаваш?
– С компютъра, естествено. Но не прекалявам. В Бургас започнах да спортувам – плуване. То бе част от нормалните ни часове по физическо и не само ми хареса, но се оказа, че съм добър. Много искам и тук да продължа. За съжаление плувният басейн в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ още не е готов…

[ad id=“238430″]
Имаш ли и други интересни домашни от „Квадрат „?
– Непрекъснато. Неотдавна трябваше да представя проект на шише за парфюм (две отливки). Идеята е да бъдат удовлетворени както купувачите от вида му, така и търговците, защото двете групи гледат на нещата по различен начин. Клиентът се блазни по по-голямата опаковка, а търговецът се стреми в тази голяма опаковка да има по-малко количество парфюм. Направих двойно шишето – външният обем и форма е представянето му пред клиента, а далеч по-малкият вътрешен обем, с по-малка вместимост, би харесал на търговеца.
Чувайки ни за какво си говорим с Теодор, г-жа Христозова не пропусна възможността веднага да допълни домашната с указание ученикът й да помисли, този път включвайки и физика, от какъв материал да бъде шишенцето за парфюм, за да е най-привлекателно. Оставих Тео да разсъждава на тема: „Материал, пречупване на светлината (Закони на оптиката) и сигурно за още много неща, за които аз едва ли ще се досетя. Нищо чудно малкият математик скоро да публикува и друга задача-предизвикателство към всички ни. Струва си да проверяваме. И да се стремим да се развиваме като него – не задължително в сферата на точните науки, разбира се.


image0 (9K)