На 1 ноември е открит паметник на митрополит Методий в подножието на Аязмото

1996 г. – открит паметник на митрополит Методий в подножието на Аязмото, проектът е дело на скулптора старозагорец проф. Валентин Старчев. Средствата – 1 мил. 600 хил. лв, са от дарения на Фонд „13 века България”, Старозагорската Митрополия, Община Стара Загора, фирми, организации и родолюбиви граждани.

1894 г. – роден в Стара Загора Траян Василев Траянов (Траян Тъмен), поет и мемоарист. Брат на поета – символист Теодор Траянов. През Балканската война, тежко ранен в главата, ослепява напълно. През 191.6 г. заминава на лечение във Виена. Там учи музика, немски език и брайлово писмо. През 1922 г. се връща в България. Член е на редколегията на сп. „Съдба”, издание на Дружеството на слепите в България. Първите си стихове печата в списанията „Хиперион“ и „Съдба” . Издава книгите „Изгасналото огледало” (1928); „Слепият гуслар” (1931); „Нощ е наоколо” (1935). Починал на 7 ноември 1949 г. в София.

1931 г. – открит Районен ветеринарно-бактериологичен институт.

1938 г. – открита монументална арка на входа на Аязмото и паметник с барелеф на гроба на митрополит Методий.

1959 г. – в старозагорски магазин за хранителни стоки за първи път се въвежда самообслужване на гражданите. За разгласа на събитието са отпечатани афиш и листовка. Магазинът се нарича „Новатор” и се е намирал на днешната пазарска улица.

1975 г. – открит дом „Майка и дете”. Сградата е по проект на арх. Богдана Гърдева. В дома има място за 305 деца и легла за 45 майки. В него се настаняват деца с повишен медико-социален риск или живеещи при лоши условия.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!