НАЙ-НОВИ:

Начинът, по който да дисциплинираме децата с думи

Когато бебетата ни порастват и се превръщат в деца, те осъзнават, че са отделни личности от нас, техните родители. Развиват собствена воля и чувство за самостоятелност и това е чудесно. Предизвикателството е да намерим баланса – да им позволяваме да бъдат себе си, но и да изпълняват това, което се очаква от тях.

Необходимо е да прилагаме дисциплина за доброто на всички – така че животът вкъщи да върви гладко, а децата ни да развият уважение към себе си, към околните и към заобикалящата ги среда. Да се използва физическа сила или принуда не е начинът и може да навреди повече, отколкото да помогне.

Ето няколко метода да приучим децата към дисциплина, използвайки думи и подходящ език на тялото.

  1. Успокойте детето

Ако детето ви е разстроено, а вие се опитвате да му давате нареждания в този момент, то просто няма да е в състояние да ги чуе. Изчакайте, докато спре да плаче и се успокои и тогава говорете по темата.

  1. Използвайте „Искам”

Вместо да казвате „Стани“, пробвайте с „Искам да станеш“. Вместо „Не скуби косата на сестра си” – „Искам да не скубеш косата на сестра си“. Този подход работи добре при деца, които не обичат да им се нарежда. По този начин вие въздействате на техните емоции и те са по-склонни да се съгласят и да съдействат.

  1. Отидете при него

Вместо да викате на детето от другия край на стаята (или по-лошо – от другия край на жилището), отидете при него и му кажете какво искате лице в лице. Помнете, че възпитавате модел на поведение. Ако сега му викате, след години то ще прави същото с децата си.

-->
  1. Установете контакт

Няма смисъл да карате детето да направи нещо, ако сте с гръб към него или в другата стая. Отидете при него и клекнете, за да сте на една височина. Така ще имате директен зрителен контакт, докато говорите. Ако телевизорът е включен, изключете го. Вниманието на децата се задържа за кратко, затова е важно да се уверите, че нищо не го разсейва и е пълноправен участник в разговора, лице в лице.

  1. Използвайте правилния език

Методът „когато…, тогава…” може да бъде полезен при разрешаване на проблеми. Например ако вие искате детето ви да си оправи стаята, но то иска да излезе с приятели, вместо да кажете категорично „Оправи си стаята сега!”, опитайте с „Когато си оправиш стаята, можеш да излезеш с приятели, разбира се”. Казвайки „Когато си оправиш…” вместо „Ако си оправиш…“ създавате впечатлението, че очаквате работата да бъде свършена. Така утвърждавате авторитета си по един добър начин и без битки.

Източник: Иуомън бг ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови