Нарът и колко големи са ползите от него

Направени са безброй проучвания, които доказват, че плодовете са много полезни за нашето здраве. От всички плодове, които можете да намерите на пазара днес един плод оглавява списъка по популярност. Наричат го още „рубинено-червена супер храна“ и „плода чудо“. Нарът е спечелил своята популярност от факта, че има способността да подпомага естествените защитни сили на организма срещу болестта на Алцхаймер, различни ракови заболявания, сърдечни заболявания и артрит.

Здравните ползи на нара не са случайни. Научно е доказано много пъти, включително и от калифорнийския университет, че нара е на първо място в списъка топ 10 антиоксидантни пакетирани напитки. Техните проучвания показват, че нара има два пъти повече антиоксидантни свойства от червеното вино и зеленения чай. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които могат да доведат до нестабилни молекули, които от своя страна увреждат ДНК и клетъчните мембрани и с течение на времето могат да образуват ракови клетки.

Още малко факти, които доказват че нарът е полезен за здравето

В някои страни се смята, че нара постига и поддържа нашата кожа чиста с младежки блясък, тъй като помага на тромбоцити в кръвта да останат заедно.
Нара може да намали риска от инфаркт и инсулт. Поради наличието на високи нива на антиоксиданти, нара предотвратява формирането на лош холестерол , което от своя страна запазва артериите чисти без съсиреци.
От националната академия по науките са открили, че сокът от нар може да предотврати инфаркт и инсулт, тъй като може да намали генетичната тенденция, която води до втвърдяване на артериите. Чрез тези изследвания се наблюдава как се увеличава притока на кръв към сърцето при хора, които са консумирали сок от нар всеки ден в продължението на три месеца, което от своя страна предотвратява различни сърдечни заболявания.

Чрез нара се увеличава притока на кръв към сърцето, поради желязото съдържащо се в него, също така може да предотврати симптоми на анемия, като изтощение, слабост, виене на свят и загуба на слуха.
Проучвания показват, че сокът от нар е много полезен за бременни жени. Това се дължи на съдържащите се в сока високи нива на фолиева киселина, която е изключително важна за правилното развитие на бебето в утробата на майката. Ако сте бременна жена прочетете тази статия и помислете за ползите, които ще получите от редовното приемане на сок от нар.

Как се почиства нар

Отрежете коронката и я изхвърлете … Разрежете го на половина. Накиснете нара в студена вода за около пет минути. Докато е все още в купата с вода, махнете кората и изчистете семената от останалите ципи (семената ще останат на дъното на вашата купа). Отстранете кората и ципата от купата с помощта на сито или лъжица. Изхвърлете водата и подсушете семената с хартиена кърпа.

Предпазни мерки

Семената на нара могат да предизвикат дразнене при хора с дивертикулит. Както семената на доматите, ягодите и малините, наровите семена могат да попадната в дивертикулита на червата и причиняват болка.


image0 (9K)