От 30000 емигранти регистрирани в България – 12000 бягат от война и ние ще им помогнем

В историята си Европа се сблъска с достатъчно липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм, които създадоха разруха и войни. През XXI в. се нуждаем от нови, по-добри идеи. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Кориере дела сера“.
Държавният глава призова европейските си колеги да не отстъпват от визията, заложена в основата на ЕС, за Европа без вътрешни граници.
В интервюто президентът посочва, че Шенгенското пространство реализира мечтата на всички европейци да пътуват свободно и без бариери в цяла Европа. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш накъде си тръгнал, посочва Росен Плевнелиев.
Държавният глава посочва, че ЕС е създаден не от „националното късогледство“, а в името на запазването на мира. „Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран– когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна“, добавя президентът.
Росен Плевнелиев посочва, че след влизането си в ЕС България е „стъпила на правилния коловоз“ и регистрира прогрес. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, ноикономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес, заявява държавният глава.
Президентът отбелязва, че в региона се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти. „България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци ижелаем обединена и силна Европа“, заявява Росен Плевнелиев.
На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът заявява, ченяма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС. От 31 хил. души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 хил. бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, казва още Плевнелиев пред авторитетното издание.


image0 (9K)