Задницата на коня да сочи към публиката или да бъде до тоалетните на театъра – размисли за паметника на Тервел в Стара Загора

В рубриката на сайт Zarata „Изпрати новина“ видният старозагорски скулптoр Красимир Зарков, автор на емблематичната птица Феникс, разперила криле на площада пред Общината, сподели своето професионално мнение и това на гражданин относно темата за поставяне на паметник на хан Тервел в Стара Загора.

Ето какво каза Зарков:

image0 (9K)

 Идеята за изграждане на паметник на великия български владетел хан(кан) Тервел в Стара Загора е поставена от няколко години пред обществеността в града. Признавам, че преодолявайки началния скептицизъм, прочетох доста от написаното за него и останах впечатлен от могъществото на тази историческа фигура. Като старозагорец за мен би било чест и гордост да имаме тук подобен монумент.
Моите лични пристрастия и тези на много мои съграждани  са придружени с определени опасения , които стават все по-реални. Когато въпросът за паметника беше поставен на Общинска сесия за първи път, единодушието беше впечатляващо. Разногласия имаше само в една подробност – къде да го сложат. Бяха измислили всичко: да бъде от камък, да е в естествен ръст ?, да е на кон, да е на площада пред Общината и да гледа към нея…

Някой все пак се сети, че задникът на коня остава за гражданите. После го местиха пред театъра, във фонтана на градинката, побутнаха го на мястото на тоалетните и като се умориха, го оставиха от южната страна на съда. Така и остана.

Пиша това не за да се подигравам със старейшините, а за да оправдая моя скептицизъм по отношение на решения, взети от хора, които не са в материята.
„За чест“ на моята гилдия в тогавашния Общински съвет, а и в сегашния, няма художници. Комисия по култура май има, но никой никога не се е сетил, че в този град творят архитекти, скулптори, художници, че има общественици с висока култура и име. Сега красивата идея узрява в глупав скандал и прави нещата още по-жалки.
Фигурата на Тервел е част от историята на всички българи. Мащабът на неговото дело е наднационално. Когато говорим за подобни образи, които дават повод за гордост и възпитават патриотизъм, би следвало най-добрите специалисти в областта на историята, най-добрите архитекти и скулптори да се срещнат и да си кажат думата в един национален конкурс. Те са хората, които ще решат къде ще бъде издигнат монумента и как ще заживее във времето.
Другото е принизяване…“

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Припомняме ви историята за раждането на идеята за паметника, разискванията, решенията, както и кой е Тервел и защо негов паметник трябва да бъде поставен в Стара Загора. Темата е публикувана в статия на Zarata.org:

 http://www.zarata.info/archives/40590

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!