Съществува ли чудовището от Лох Нес?

Лох Нес е сладководно езеро в Северна Шотландия. To е известно най-вече със слуховете за чудовищетo, живеещо в него, наричано „Неси“.

За първи път митичното същество се споменава през 565 година, когато монах твърди, че го нападнало. Съвременният интерес към Неси започва през 1933 година. Тогава няколко души твърдят, че са го виждали. Съществуването му не е нито отречено, нито потвърдено. Чудовището буди огромен обществен интерес, а езерото Лох Нес се посещава от много туристи.

Има няколко снимки на чудовището. Една от най-известните от тях се оказва фалшификат.

Съществуват различни версии, относно Неси. Според една от тях че животното представлява плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава. Такива описания на Неси има много. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години. Дали обаче е възможно плезиозавър да живее в Лох Нес? Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Направени разкопки обаче показаха останки от този животински вид в Австралия отпреди 120 млн. години. Тогава въпросният континент е бил покрит с лед.

Учените-традиционалисти, които отхвърлят всички сведения за Неси с насмешка. Те смятат, че става дума за фалшификати, за хорската глупост и т.н. Според тях е възможно в забуленото от мъгли тъмно езеро да се види далечна обърната лодка, като гръб на същество, което не от този свят. Има и други подобни примери.

Очевидците на Неси обаче са твърде много, и едва ли всички от тях са мошеници и заблудени.

Нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства подсказват, че нещо в езерото наистина има.

Въпросът е какво може да е то и защо никой не го е хванал?

Последното е лесно обяснимо. Лох Нес е от най-зловещите места в света. Водите са черни и тъмни. В тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко, изчислено е, че дори великия часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Какво ли обаче би могло да се крие? Ако наистина има чудовище, какво същество би могло да е то?

Някои учени смятат, че Неси няма да има какво да яде. В Лох Нес обаче има мигриращи сьомги в големи количества.

Други специалисти предполагат, че Неси не е динозавър, а гигантска змиорка. Змиорки в езерото има много, но могат ли да порастнат толкова? Традиционните учени отричат.

Все пак една голяма змиорка би приличала на плезиозавър – тя е влечугоподобна на вид, има грозна зъбата глава и перки отстрани.

Друга риба, за която вече се знае, че може да стане грамадна (над 8 метра) е есетрата. В нея обаче няма нищо змийско, а тези моменти са преобладавщи в описанията на очевидците. От друга страна тя има перки, а гледана отгоре може да наподоби влечуго.

Теориите са много, а истински доказателства – няма.

Има ли чудовище в езерото Лох Нес?

(Visited 155 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)