В България има работа и добри заплати, но за хора с умения

Хора с професионални умения и не задължително с висше образование могат да си намерят лесно и добре платена работа. Това прогнозира пред БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, пише „Дневник“.

Най-важното е да създадем условия и стимули в България да се увеличават доходите от труд, заяви в интервю пред агенцията Калфин. Той изрази убеденост, че в България има работа. Анализите на пазара на труда показват, че най-голям недостиг на работна сила се наблюдава в дейности, за които се изисква някакъв занаят.

Недостиг на работна сила има обаче и в образователната система, на места има търсене и в търговията, и в услугите. Ще имаме нужда и от квалифицирани инженери и специалисти в технически специалности, отбеляза социалният министър. Той обаче изрази съжаление, че въпреки перспективите за работа, тези професии не са сред най-желаните, тъй като ученето изисква повече усилия.

Социалното министерство ще включи по-активно представителите на бизнеса при формирането поне на краткосрочните прогнози. Всеки един работодател знае приблизително точно от какви кадри ще се нуждае през следващите 12 месеца. „Ще се постараем да пренесем това прогнозиране на регионално равнище“, допълни Калфин.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)