В какво вярват българите в навечерието на Евроизборите?

В какво вярват българите? Събрах данните от различни представителни проучвания и се обърках, включително за века, в който живеем. Единственото, в което сме масово сигурни, е в културното си превъзходство над останалите. Вероятно и това е следствие от парадоксалните ни други вярвания

Предлагам, когато гласуваме, да зарежем вярата и просто да решим къде и в какъв свят искаме да живеят децата ни.

770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона – до алергии. Това констатира проучване на изследователски център „Тренд“. 18% от сънародниците ни смятат, че ваксините са част от световна конспирация.

8% от българите, според проучване преди време на „Галъп интернешънъл“-България, са убедени, че Земята е плоска, а още 11% се затрудняват да отговорят. Това показва, че общо 19% от пълнолетните българи се колебаят за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма.
Не е известен процентът на българите, но според коментарите в мрежите, е сериозен, които са убедени, че човек не е кацал на Луната, защото са прочели конспиративната теория как кацането на екипажа Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, е фабрикувано в Холивуд. Разбира се, не са чели, че до момента 12 души от различни екипажи са стъпвали на Луната, изследвали са и т.н., като всичко е документирано надлежно.
Народът ни може да не е съвършен, но културата ни превъзхожда тази на останалите“ – с това твърдение са се съгласили 69% от българите, участвали в проучване на американския институт „Пю“.
75% от българите вярват в пророческите способности на баба Ванга, 40% са убедени, че съществува тайно общество, което управлява света. Общо 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, 14%, че извънземни живеят сред хората, а 19% от пълнолетните хора у нас пък са на мнение, че вече има установен контакт между хора и извънземни. Проучването е на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“.
Пак според него Общо 31 на сто от българите вярват в зодии като при жените (48%) делът е значително по-голям отколкото при мъжете (13%).
Близо една трета от хората вярват в хороскопите като отново се запазва разликата между половете – 45% от жените вярват на хороскопи, докато процентът при мъжете е 11%.
Що се отнася до гадаенето, около 1/4 от българите вярват в гледането на кафе (40% при жените, 10% при мъжете). 69% от респондентите обаче нямат вяра в този метод за предсказване.

Малко над 20% вярват в гледането на ръка, а в гледането на карти – 19%.

Намирането на стотинка като знак за късмет се споделя от 35% от хората. При тази опция се отчита повишаване на доверието при мъжете – 23% спрямо останалите тествани опции.
Едва 10% от българите вярват, че е на лош късмет отварянето на чадър в затворено помещение. Също толкова е делът (10%) на вярващите, че ходенето под стълба е на лош късмет.

Що се отнася до тълкуването на сънища, 39% от хората вярват, че в сънищата могат да се намерят знаци и послания за бъдещето. 20% от българите посочват, че проверяват в съновник какво означават сънищата им.
Евробарометър – проучване, 2018-та: Едва четири на сто от българите заявяват, че вярват на вестниците. На новините онлайн се доверяват напълно само 2% от българите, но пък (59 на сто) се осведомяват именно по този начин. На новините по българските телевизии изцяло вярват 13 на сто от зрителите. На новини от видеоплатформи вярват 27 на сто от българите (между нас казано – едни от най-лесно манипулируемите).
Едва 14 на сто от българите вярват, че могат да различат фалшива новина. По публикациите във Фейсбук е ясно, че процнтите са верни.

 79% от българите не вярват, че страната им се управлява по волята на народа, т.е., че самите те, чрез гласа си, определят управлението. Това показва международно изследване на социолозите от „Галъп“ за нагласите на жителите в 62 държави.

Все пак  52 на сто от българите смятат, че въпреки недостатъците му демократичното устройство на обществото остава най-добрият политически модел. Несъгласните са 32 процента, а цели 16% не могат да дадат отговор.

Българите продължават да харесват Русия (около 50%), но дори те не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие и да им предостави по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от членството в ЕС и НАТО – Национално представително проучване на „Алфа Рисърч“. Интересно какво тогава харесват?

 


image0 (9K)