Забраняват снимките на фона на забелжителности?

В Еврокомисията замислят забрана за публикуване в мрежата на селфи и други снимки на фона на исторически забележителности, съобщава британският в. “Дейли мейл”. Това трябва да стане със закон, който, ако бъде приет, ще изисква специално разрешение, за да може човек да се снима пред Айфеловата кула или фонтана “Треви”, посочва изданието.

Законът би трябвало да е насочен срещу комерсиалните снимки. Имало обаче опасения, че под действието на ограниченията могат да попаднат и обиновените туристи. За селфи на фона на известен исторически паметник те могат да получат солена глоба и дори срещу тях да бъде заведено дело. Сами по себе снимките не са нарушение, но мярката ще се прилага, ако те бъдат пуснати в социалните мрежи. В такъв случай, според чиновниците, се нарушавал законът за авторските права.

Според представители на фотографската асоциация “Фрийланс” да се иска разрешение за снимка на едва ли не всяко здание в ЕС е нереално. “Уикипедия” също обяви, че става дума за безумна забрана. Според представители на Пиратската партия в Германия така милиони европейци ще се превърнат в престъпници.

Според в. “Дейли мейл” законодателните промени, свързани със снимките, трябвало да бъдат разгледани следващата седмица.

Източник: 24 часа


image0 (9K)