Американски съд разреши конфискация на над 5 млн. долара от руския олигарх Константин Малофеев

Американски съд разреши конфискация на над 5 млн. долара от руския олигарх Константин Малофеев

Американски съд разреши да бъдат конфискувани 5,4 млн. долара от банкова сметка на близкия до Кремъл руски бизнесмен Константин Малофеев. Това съобщи Ройтерс в петък.

Малофеев е санкциониран от САЩ от близо 9 години и твърдеше, че няма активи на Запад.

Решението на съда е първото подобно в САЩ от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Според американското министерство на правосъдието Малофеев е „нарушил наложените му санкции, като е продължил да управлява прокремълски медии в Европа“.

Средствата ще бъдат конфискувани от сметката на олигарха в Сънфлауър Банк. Очаква се те да бъдат дарени в помощ на Украйна.

Малофеев е санкциониран от ЕС, САЩ и Канада от 2014 г. насам след събитията в Източна Украйна и анексирането на Крим от Русия. През април главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че Министерството на правосъдието е повдигнало обвинение на бизнесмена за нарушаване на американските санкции, и съобщи за конфискация на средства, които може да са свързани с Малофеев. Руснакът отрече това с думите: „Нямам нищо на Запад от 2014 г. насам.“

През 2019 г. България забрани на Малофеев да влиза в страната за 10 години, и определи същата санкция на пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников.

Това се случи, след като бяха повдигнати обвинения в шпионаж срещу председателя на национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов, за когото според разследващите има данни, че е работил с Малофеев и Решетников.

В съдебното дело срещу Малофеев в САЩ се отбелязва, че правоприлагащите органи имат право на парите, тъй като той се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на санкциите, които Вашингтон му наложи по обвинения във финансиране на сепаратисти в Източна Украйна и в анексирания Крим.

Според Федералната прокуратура на САЩ Малофеев е използвал офшорна компания, регистрирана на Сейшелските острови през март 2014 г., за да инвестира 10 млн. долара в базираната в Тексас Strategic Growth Bancorp. На следващата година той продава компанията на неназован гръцки бизнесмен за 1 долар. Договорът за продажба е умишлено датиран от юли 2014 г., т.е. преди датата, на която са наложени санкции на руския бизнесмен, пише Voice of America.

Според изявлението банката в Тексас, която продължава да признава Малофеев за собственик на акциите, сигнализира на Министерството на финансите за опит за прехвърляне на средствата. Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били превърнати в пари в брой и внесени в блокирана сметка, когато Strategic се е сляла със Sunflower Bank през 2016 г.

От началото на работата на оперативната група KleptoCapture през март Министерството на правосъдието на САЩ получи заповеди за арест на яхти и самолети, принадлежащи на хора, които агенцията подозира, че помагат на руския президент Владимир Путин в ръководенето на инвазията в Украйна.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на няколко руснаци и различни техни партньори от САЩ и Европа за нарушаване на санкциите.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)