Американци идват в ДЗУ-Стара Загора през 80-те и остават изумени от видяното

14-те милиона за строителството и оборудването на ДЗУ-Стара Загора са се изплатили само за година

Кольо Георгиев

Разказът на Кольо Георгиев, кмет на Стара Загора от 7 юни 1976 г. до 16 юни 1986 г., е записан и публикуван в книгата „Живи спомени“, издадена по повод срещата на бившите градоначалници, която се състоя през 2015 г., инициирана от настоящия кмет на града Живко Тодоров.

Без икономика един град не може да се развива. Ако няма работа, градът се изпразва, коментира Георгиев ситуацията в Стара Загора в годините, когато по негови думи са реконструирани пивоварна „Загорка“ – за 45 млн. лева (продадена по-късно за 20 млн. заедно със завода в Чирпан), 25 млн. за ремонта на месопреработвателния комбинат „Родопа“ (и от него нищо не остана), същото стана и след реконструкцията и разширението на „Берое“, на „Хранмаш“, на „Петко Енев“.

За ЗЗУ-то да не говорим…

През 1973 година заводът е открит от Тодор Живков. Вложените за строителство и оборудване 14 милиона лева се изплащат още с производството и износа на първото изделие ( ЕС-5052 с обем 7.25МВ сменяем дисков пакет) за по-малко от година от редовното производство. ДЗУ се превръща в най-голямото по обем и по печалба предприятие в България.

За една интересна и показателна случка за развитието на икономиката на страната в онези години си спомня бившият кмет:

„След като развихме вече ЗЗУ, решиха в Министерския съвет да изграждат в България завод за видеокасети. И дойдоха двама американци, мисля, че за 2 млн. долара трябваше да дадат на държавата технологиите за видеокасетите.

Тръгнаха из България – къде да направят този завод? Дойдоха в Стара Загора. Георги Атанасов беше министър-председател и ми се обади, тогава ЗЗУ беше секретен завод и разработваше в чисти помещения 600 мегабайта памет. Вика: Облечете ги и ги вкарайте вътре.

Облякохме ги, вкарахме ги. После обядвахме в „Аязмото“, имаше малка заличка за гости. Хората, след като се почерпихме, се отпуснаха и един от тях вика: Г-н Георгиев, трябва да ви кажем, че това, което видяхме във вашия завод за запаметяващи устройства, ни изуми. Как е възможно една малка България да развие до такава степен електрониката, че да е само на 3 години назад от развитието на електрониката на САЩ?… Вашето ръководство, ако иска да надгражда технологиите, трябва да го направи в Стара Загора, защото тук има човешки потенциал.

Така говореха нашите гости. Но заради развитието на други региони, заводът за видеокасети се изгради в Пазарджик.


image0 (9K)