„Безпокойството на милиони американци“. Как 11 сенатори искат да попречат на Байдън

Джо Байдън беше избран за президент след изборите на 3 ноември.

Американският вицепрезидент Майк Пенс приветства усилията на група сенатори да откажат да признаят победата на избрания за президент Джо Байдън, съобщи Би Би Си.

11 сенатори републиканци искат отлагане с 10 дни на гласуването в Конгреса, което утвърждава победата на Байдън. Законите в САЩ изискват на 6 януари Конгресът официално да преброи гласовете от избирателната колегия, които са 306 за демократа Джо Байдън срещу 232 за републиканеца Доналд Тръмп.

Според сенаторите отлагането трябва да се случи, за да може комисия да разследва твърденията за изборни измами. По информация от кабинета на Пенс той подкрепя намерението им, защото „споделя безпокойството на милиони американци от допуснати фалшификации и нарушения“.

“Г-н Пенс приветства усилията на членовете на Камарата и Сената да използват правомощията, които имат по закона, за да повдигнат възражения и да представят доказателства пред Конгреса и американския народ“, каза говорителят на Пенс Марк Шорт.

Президентът Доналд Тръмп отказа да се признае загубата си на изборите, които се проведоха на 3 ноември. Многократно той твърди, че вотът е манипулиран, но без да предостави никакви доказателства. Тръмп и предизборният му щаб загубиха повече от 40 съдебни дела, с които оспорваха резултатите, включително и във Върховния съд.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)