Берлин отчуждава жилищата на големите наемодатели?

Гласоподавателите в Берлин подкрепиха референдума за отчуждаване на жилищата на големите имотни компании в германската столица на фона на обществен гняв заради увеличаването на наемите, предаде Bloomberg.

Повече от 56% от гласоподавателите подкрепиха предложението при отчетени 99,9% от районните протоколи, съобщи избирателният съвет на града на своя уебсайт в понеделник.

Въпреки че мярката не е правно обвързваща, това може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента в публични ръце, ако бъде приета – включително имоти на Deutsche Wohnen SE, която притежава над 100 хил. жилищни единици в Берлин.

Местният референдум се отнася за компании за недвижими имоти, които притежават над 3 хил. апартамента за отдаване под наем, и подчертава растящото разделение между хората, чувстващи се изтласкани от все по-скъпия пазар на наеми, и тези, които искат да запазят Берлин като център, привличащ компании, капитали и жилищни инвестиции.

„Това не е добър сигнал за Германия като място за инвестиции“, казва Роман Хайдрих, директор по оценка на жилищата в агенцията за недвижими имоти JLL Германия. „Най-вероятно това може да доведе до незабавно спиране на повечето планове за инвестиции и модернизация.“

Поддръжниците твърдят, че правителството има лостове да овладее ръста на жилищните разходи. Говорителят на организаторите на референдума Йоана Кусяк заяви, че гласуването оказва натиск върху политиците да изпълнят мярката.

„Ние, берлинчани, решихме, че на никого не трябва да се позволява да спекулира с нашите апартаменти“, казва в изявление тя.

Недостиг на жилища

След падането на Берлинската стена преди повече от 30 години някога разделената германска столица се превърна от пограничен град в бившия комунистически Изток в процъфтяващ мегаполис, привличащ компании, които предлагат високоплатени работни места.

Наемите се повишиха с годините, усложнявайки живота на мнозина в град, където 84% от населението са наематели. По изчисления на местните власти Берлин се нуждае от 20 хил. нови жилища годишно, за да поеме нарастващото население.

Компанията за имоти Vonovia SE заяви в понеделник, че макар референдумът да е знак, че ситуацията на пазара на жилища в Берлин трябва да се промени, отчуждаването само ще влоши нещата.

„Няма да се създаде нито един нов апартамент и инвестициите в модернизация ще спрат“, посочват от компанията наемодател. Vonovia и Deutsche Wohnen по-рано този месец се договориха да продадат 14 750 апартамента на Берлин като част от усилията си за обединяване.

В исторически план Берлин постига смесени резултати в опита си да ограничи наемите. Градските власти наложиха таван за наемите преди няколко години, но съдът отмени решението.

Целият анализ четете в Investor.bg

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)