Бивша електроцентрала ще е домакин на председателство на ЕС в Естония

Естония приема председателството на Европейския съюз (ЕС) на 29 юни 2017 г. от Малта, шест месеца по-късно тя ще го предаде на България. Основното място, на което ще се провеждат събитията по време на естонското председателство е Tallin Creative Hub (Kultuurikatel).

Преди да се превърне в пространство за творчество сградата има интересна история, която започва през далечната 1913 г. Тогава тя е функционирала като електроцентрала на столицата до 1979 г. Впечатляващата зала, която посреща гостите преди е била отделение за котли и е с таван висок 16 метра. През 1948 г., когато е изграден коминът на сградата той е най-високият в балтийските държави – 102.5 метра. Колоритен детайл от историята на Tallin Creative Hub е, че в нея през 1977 г. е сниман част от филма на руския режисьор Андрей Тарковски „Сталкер”.

[ad id=“231260″]

Внимателно обновеното пространство е официално открито през 2015 г. и вече е готово да посрещне европейския елит по време на председателството. Старата тухлена сграда днес е многофункционален творчески и културен център, разположен на брега на морето в централната част на Талин.

Именно тук на 29 юни ще бъде открито председателството на Естония в ЕС. Пресконференцията ще се проведе в петък, 30 юни на същото място. Председателството на Съвета се върти сред страните-членки на ЕС на всеки 6 месеца. Януари, 2018 г. Националният дворец на културата (НДК) ще посрещне гостите на страната ни по време на официалните събития.

economic.bg

 


image0 (9K)