Бивши министри на отбраната на САЩ: Армията да не помага на Тръмп да остане на власт

Десет бивши министри на отбраната на САЩ призоваха за мирен политически преход, в който да не бъдат намесвани въоръжените сили.

Аштън Картър, Леон Панета, Уилям Пери, Дик Чейни, Уилям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгъл, Джеймс Матис и Марк Еспър призоваха и.д. военен министър Кристофър Милър да се въздържа от участие в опитите на президента Доналд Тръмп да се задържи на власт. Те настояват Милър да поеме ангажимент за мирно предаване на властта и да сътрудничи на администрацията на новия президент Джо Байдън.

„Опити за намеса на американските въоръжени сили в уреждането на изборните разногласия ще ни отведат в опасна, незаконна и противоконституционна територия“. Това категорично заявяват бившите министри на отбраната, двама от които – Матис и Еспър – бяха назначени от Тръмп.

„Изборите ни се състояха. Повторно преброяване и одит на изборите беше направен. Съдилищата разгледаха съответните искове срещу резултатите. Губернаторите удостовериха резултите. Избирателната колегия гласува. Времето за поставяне на резултатите под въпрос изтече“, категорични са бившите военн министри.

Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса на САЩ в сряда. На нея трябва да бъде удостоверен резултатът от президентските избори, проведени през ноември миналата година. Те бяха спечелени от Джо Байдън, който трябва поеме президентския пост от Доналд Тръмп на 20 януари. Тръмп обаче продължава да твърди, че той е спечелил изборите и че победата на Байдън, призната от Избирателната колегия, е постигната чрез измама.

 

 


image0 (9K)