Иран призна за задържането на южнокорейски танкер. Напрежението в региона расте

Преди година иранските военни задържаха британския танкер „Стена имперо“. Тогава Германия отправи предупреждение, че ако Иран продължи да задържа търговски кораби може да се стигне до война

Иранската държавна телевизия потвърди, че Техеран е отговорен за задържането на южнокорейски петролен танкер в Ормузкия проток. Корабът “МТ Ханкук Чеми” е бил спрян от властите заради “замърсяване” на водите в Персийския залив, след което контролът му е бил поет от страна на Ислямската революционна гвардия.

Плавателният съд се е придвижвал от Саудитска Арабия до Обединените Арабски емирства.

Подобни задържания на танкери имаше и преди година, когато иранските сили временно бяха взели контрола върху два британски кораба. Тогава Техеран получи предупреждение, че в случай на ескалация може да се стигне и до война, а Великобритания сформира мисия за защита на плавателните съдове в Персийския залив.

Инцидентът идва в момент, в който напрежението в региона отново нарасна. От понеделник Иран официално обнови програмата си за обогатяване на уран до 20%, в нарушение на подписаната през 2015 г. ядрена сделка.

В Персийския залив беше оставен и американският самолетоносач “Нимиц”. От Пентагона обясниха, че това се дължи на отправени заплахи срещу президента Доналд Тръмп и други представители на американските власти.

Преди дни се навърши и година от убийството на високопоставения ирански генерал Касем Солеймани. Той беше убит вследствие на атака с дронове от страна на американската армия. В отговор Иран атакува американски бази в Ирак и неволно свали украински пътнически самолет.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)