НАП приема обезпечения от търговците на течни горива

От НАП напомнят, че продължават да приемат обезпечения при доставки на течни горива. С последното изменение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) беше въведено задължение търговците с течни горива да предоставят обезпечение, когато извършват такива доставки. Целта е да бъдат предотвратени възможностите за злоупотреби с данъчните измами с ДДС при осъществяване на търговия с течни горива.

Обезпеченията, които могат да бъдат предоставени от данъчно задължените лица са в пари, държавни ценни книжа и безусловна и неотменима банкова гаранция. Обезпеченията се предоставят чрез подаване на заявление в съответните ТД на НАП/офиси по регистрация на лицата.

Към заявлението в зависимост от вида на обезпечението се подават следните документи:

  • При обезпечения в пари – копия от платежно нареждане за внесената сума;
  • При обезпечения в държавни ценни книжа – извлечение от индивидуалната сметка на лицето от регистъра по чл. 24 от Наредба № 5 от 2007 г. за реда и условията за придобиване, регистриране, изплащане и търговия с държавни ценни книжа, наричана по-долу Наредба № 5 от 2007 г., издадено от поддепозитаря на държавните ценни книжа, както и документ от лицето, водещо регистъра на държавни ценни книжа, удостоверяващ липсата на наложен залог или предходен запор от друг кредитор върху предлаганите за обезпечение държавни ценни книжа;
  • При банкова гаранция – оригинал на банковата гаранция.

image0 (9K)