БСП с неуважение към Танев-Трайков: Желанието да изпъкнете е безогледно, удряте не един човек, а институцията „Максим Горки”

Димитър Танев и Митко Трайков, поздравления! Вие показахте колко ниско може да падне някой, когато е обсебен от идеята за власт и от желанието да мачка хората, да им покаже „колко е важен” и „какво ще им се случи”.

Избори са – и двамата имате отношение към тях, искате да печелите доверие и подкрепа. Само че не знаете друг начин освен мръсни хватки. Ако бяхте коректни пред липсващата ви съвест и хората, щяхте да признаете, че решението, за което атакувате безпочвено г-жа Пенчева, всъщност не е нейно, а на Училищното настоятелство на СУ „Максим Горки”. Предвид претенциите ви, би следвало да ви е пределно ясно, че г-жа Пенчева не може да влияе и да санкционира решения на представителите на училищната общност, особено когато те са за благото на самото училище. Генералният проблем е, че имате претенции за политическа и обществена тежест, но не разбирате, че напред не се върви с компромати. Напред се върви с простички неща като това да предложиш реални решения. В името единствено на политическото си оцеляване безогледно използвате медии, Фейсбук, та дори и институции. Желанието ви да изпъкнете е толкова безогледно, че не разбирате как удряте не един човек, а институцията училище „Максим Горки”. А може би и това целите? Може би Митко Трайков е много сърдит, че не е получил една поръчка по проект, ей така, просто защото е Митко Трайков? Или не му хареса, че след като потърси среща с нас ние отказахме да „уволняваме” Марияна Пенчева, защото в тази държава партии не трябва да се месят в училището. Отказахме и да приемем, че той бил гласът на родителите на ученици в училището. Кое му дава право да говори от името на всички? Около вас – Танев и Трайков, също има много въпроси, но ви спасява това, че интелигентните хора май са по-мълчаливи от кресливото, войнстващо малцинство на безпардонността. За нас, обаче, е ясно едно – дори и в предизборна кампания г-н Танев се е посветил на прокарването на неясни бизнес интереси. От това гражданите на Стара Загора могат да си направят много точно заключение какви са били неговите приоритети като народен представител и какви ще бъдат в случай, че отново бъде избран за такъв. Толкова за вас. Благодарим ви все пак за „атаката” – тя ни дава повод за няколко чисто принципни и политически въпроса: Искането на застаналия до Димитър Танев Митко Трайков да предприемем действия за уволнението на Марияна Пенчева звучи скандално, защото показва, че продължавате да смесвате служебната позиция с политическата ангажираност на хората. В това няма нищо ново – вие и вашата коалиция сте последователни в разбирането си, че политическата намеса в образованието е нещо нормално и естествено. Ако наистина бяхте загрижени за образованието на българските деца, обяснете чия е отговорността за приемането на Закона за предучилищното и училищно образование и хаоса, породен от него! Ще се разграничите ли вие от безумията в образованието, сътворени от доскорошната министърка Меглена Кунева, виден представител на Реформаторския блок.
Кой прокара финансирането на частните училища от държавата, засилвайки още повече неравенството в обществото? Защо по времето на съвместното ви управление с ГЕРБ продължиха да отпадат деца от образователната система и да се увеличава функционалната неграмотност? Как ще коментирате обществените поръчки в Министерството на образованието, включващи запалки и други „екстри”? Назад в годините, когато Вие и хабер си нямахте, че ще станете депутат от Стара Загора, г-жа Пенчева работеше за запазване на училище „Максим Горки”. Г-жа Пенчева е наясно с отговорността, която носи пред закона за всяко свое действие или бездействие и не се нуждае от настойници, които да я контролират или като „щит да застанат пред другарчето си”, както се изразихте. За съжаление, освен политически, зад тези Ваши твърдения прозират и комерсиални интереси. Прозира и онова безименно и недостойно нещо, в което се изроди политиката. Нещото, предизвикващо омразата на хората и разделението на обществото. Но това е много сложна материя за вас, стои много далече от първосигналната система на политици, които виждат в управлението обществени поръчки за запалки и рекламни материали. Срамуваме се от вас.

С неуважение, БСП Стара Загора


image0 (9K)