Бундесбанк: Дигиталното евро ще засили суверенитета на Европа

Бундесбанк: Дигиталното евро ще засили суверенитета на Европа

Снимка: Unsplash.com

Членът на Изпълнителния съвет на Бундесбанк Буркхард Балц гледа на цифровото евро като на европейски проект за бъдещето с перспективи. То би могло да засили европейския суверенитет при платежните операции, заяви Балц в речта си на „Либералната кръгла маса“ във Франкфурт в понеделник.

Например в областта на интернет плащанията и платежните карти в еврозоната се наблюдава силно присъствие или дори доминиране на базирани в чужбина участници: „Една истинска европейска алтернатива, т.е. цифрово платежно средство с европейско управление, което може да се използва в цяла Европа, би ни допаднала“, подчерта Балц, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Според него цифровото евро може да бъде проектирано така, че да поддържа и програмируеми плащания във високоавтоматизирана среда. Тази възможност вероятно няма да бъде налична веднага при пускането на пазара, но трябва да бъде взета предвид по време на разработването, пояснява Балц.

„Индустрия 4.0″ или „Интернет на нещата“ все още не са толкова широко разпространени, колкото се надявахме, мечтаехме или изчислявахме преди няколко години. Но съм сигурен, че бъдещето принадлежи на тези области на приложение“, казва централният банкер.

През юли 2021 г. Управителният съвет реши да създаде официален проект за цифровото евро. Балц наглежда тази дейност като член на така наречената „работна група на високо равнище“. От октомври 2021 г. насам експертите работят във фаза на разследване по конкретни въпроси относно възможния дизайн.

Тя ще продължи до октомври 2023 г: „Дотогава искаме да имаме добра първоначална представа за цифровото бъдеще на нашите пари“, казва Балц.
 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)