България като „червена зона“. Кои са най-новите изисквания за българи, пътуващи в Европа

Редица европейски държави приеха през последните две седмици ограничителни мерки за българи и граждани идващи от България. На снимката: летище София.

През последната седмица броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи близо два пъти спрямо предходните седем дни. Между 19 и 25 октомври страната регистрира нови 8386 заразени, а между 26 октомври и 1 ноември – още 16 180.

Tова принуди редица европейски държави да поставят части от България или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи. Най-новите мерки в Европа, засягащи българи, са събрани в следващите редове.

I Естония

Преди две седмици Естония включи България сред страните, за чиито граждани и пристигащи оттам се предвижда задължителна двуседмична изолация. Става въпрос за над 30 държави: България, Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Ватикана и Обединеното кралство.

Единствено пристигащите в Естония от Финландия, Литва и Латвия могат да избегнат двуседмичната карантина, ако представят документ за отрицателен PCR тест в рамките на 48 часа преди пристигането си и не са пътували другаде през последните 14 дни. Новите мерки в страната изобщо не важат за идващите от Кипър, Гърция и Норвегия.

I Малта

От 24 октомври пътуващите от България за Малта са задължени да представят отрицателен резултат от изследване за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната. Хората, които не разполагат с такъв, могат да бъдат приканени да дадат проба за изследване при пристигането си на международното летище в Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Освен за пристигащите от България, малтийските власти изискват отрицателен PCR тест и за пътуващи от Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Ирландия, Нидерландия, Полша (Гданск, Краков), Португалия (Порто), Испания (летищата в Мадрид, Барселона и Жирона), Швейцария, Тунис, Великобритания и Северна Ирландия.

I Чехия

Една от най-засегнатите от втората вълна на пандемията страна – Чехия, вече въведе извънредно положение и затвори всички търговски обекти и обществени места, с изключение на хранителните магазини и аптеките. Въведен беше и вечерен час за свободно движение на гражданите, който може да бъде нарушаван само по изключение: пътуване до работа, семейно посещение, пътуване до здравно заведение, посещение на сватба или погребение, пътуване извън страната или завръщане от чужбина.

Забранени бяха и пътуванията до Чехия с цел туризъм или посещение на приятели. Разрешават се обаче посещения на страната заради бизнес ангажименти, по важни семейни поводи, сватби, погребения или по медицински причини.

I Молдова

Сред страните, приели ограничения за пристигащи от България, е и Молдова. От 26 октомври местното здравно министерство обяви нов ограничителен списък на страните, квалифицирани като „червена зона“ заради разпространение на пандемията от коронавирус.

Според новите изисквания, в страната могат да влизат идващи от България, ако са членове семейството на молдовски граждани, ако притежават разрешение за дългосрочно пребиваване, ако пътуват по работа, ако учат в Молдова, ако пътуват по здравословни причини, ако работят на трансгранични проекти или ако са дипломати или членове на официални делегации.

Всички пристигащи в страната от „червена зона“ или преминали транзитно през такава подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Изключение се прави за шофьори на международни превози и екипажи на самолети и кораби, пътуващи по здравословни причини, студенти и ученици в Молдова, дипломати и официални лица от делегаци, както и за транзитно преминаващи.

I Дания

Уважителна причина за влизане от 26 октомври изисква и Дания, ако пристигащите са от „високорискова“ или „карантинирана“ държава. В тези случаи трябва да бъде предоставен предварително направен тест за коронавирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа. Към този момент за „високорискови“ се считат страните от ЕС, Шенгенското пространство, както и Великобритания.

Изискването за предварително направен PCR тест с отрицателен резултат не важи за хората с адресна регистрация в граничните на Дания райони в Германия, Швеция и Норвегия. От изключението се ползват и транспортиращите стоки превозни средства и транзитно пътуващите през Дания граждани.

I Словения

От 28 октомври Словения добави към Благоевградска област в „червения списък“ с региони в България и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище. Живеещите в тези райони, които предприемат пътуване до Словения, трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, който не е по-стар от 48 часа преди влизането в страната.

Документът трябва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава членка на ЕС или Шенгенското пространство. Непредставилите отрицателен тест подлежат на 10-дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

I Гърция

Междувременно Гърция временно спря движението през ГКПП Кулата – Промахон между 00.30 ч. до 05.00 ч. В този интервал гръцките гранични власти само товарни автомобили. На границата от всеки се изисква да представи отрицателен PCR тест. В края на октомври гръцкото правителство реши да разшири мерките срещу излизането на хора през нощта със затваряне на заведения и спортни зали, както и забрана на културни събития и кино прожекции в най-гъсто населените части на страната.

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени за един месец, като мярката влиза в сила от 3 ноември. Ограничението засяга цяла Северна Гърция и областта Атика, включително столицата Атина.

Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 часа сутринта. Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони.

I Белгия

Подбно на Словения, Белгия също включи Северозападен, Северен централен и Южен централен район на България в рисковата „червена зона“. За пристигащите оттам е предвидено попълване на въпросник за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form. В зависимост от отговорите хората могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с есемес.

Всички пътуващи за Белгия със самолет или кораб са задължени да попълнят и изпратят предварително по електронен път въпросния формуляр, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия. При правилно попълване се получава есемес код за потвърждение, който трябва да бъде представен при чекиране и качване на борда. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия надхвърлящ 48 часа.

I Германия

Германия обяви България за рисков регион от 1 ноември, налагайки ограничителни мерки за идващите от страната граждани. Българското посолство в Берлин информира, че местните власти изискват за всички пристигащи от рискови региони тест за коронавирус и само отрицателен резултат е основание за освобождаване от задължителната 14-дневна карантина. Изолацията обаче не се изисква за хората, преминали транзит през рисков регион.

I Франция

Решения за национална карантина засега взеха Франция и Англия. При французите мярката влезе в сила на 30 октомври и ще продължи поне до 1 декември. Вътрешните европейски граници на Франция остават отворени за пътуване в рамките на европейското пространство. Забраняват се личните събирания и пътуванията от една област в друга. Излизане от дома ще се допуска само по основателни причини.

I Англия

Карантината в Англия пък влиза в сила от 5 ноември. До 2 декември ще бъдат затворени всички търговски обекти, които не са от първа необходимост, като хранителни магазини и аптеки. До тогава няма да работят и развлекателните заведния – пъбове, барове и ресторанти. Заведенията ще могат да продължат предлагат единствено храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете.

Новите мерки обаче няма да засегнат училищата и другите образователни институции, които остават отворени за присъствени учебни занятия. Нормалната си дейност засега ще продължат съдилищата и парламентът. Властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията, действащи на тяхна територия, които в момента като цяло са по-строги от действащите в Англия.

I Беларус

На 1 ноември властите в Беларус обявиха, че затварят частично всички сухопътни граници на страната заради пандемията. Според съобщение на Комитета за граничен контрол се забранява „влизането на чужди граждани и лица без гражданство“ от Латвия, Литва, Полша, Украйна и Русия. Изключение са руските граждани, които искат да преминат транзит през Беларус напът за родината си.

Ограничението не се отнася и за трансграничната търговия, дипломати и други официални делегации. Пътниците, пристигащи в Беларус на летището в столицата Минск, също ще могат да влизат в страната.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)