Проф. Олег Йорданов: В САЩ преизбират президентите си, освен когато са неуспешни

Социологическите проучвания и екзит половете очертават интригуваща картина на президентската битка в САЩ утре. Броят на предварително гласувалите тази година надхвърли 90 милиона души. За сравнение – общо гласувалите на миналите президентски избори в Съединените щати са били 138.8 милиона души.

Възможно ли е математически да се предвиди изходът от президентския вот?

В момента данните сочат голямо предимство на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън пред настоящия президент Доналд Тръмп от Републиканската партия„. Това заяви пред БНР  математикът проф. Олег Йорданов, който преподава в щата Южна Каролина.

Америка има традиция да преизбира президентите си. Неуспешната политика обаче е важен фактор това да не се случва„, изтъкна още проф. Йорданов.

Прецедент за непризнаване на изборите в американската история няма. При настоящата усложнена обстановка и поляризация на американското общество непризнаването на изборните резултати от страна на някой от кандидатите крие неизвестни„, смята българският учен, който преподава в САЩ.

В Америка президентът не се избира пряко. Избират се 538 души, да ги наречем електори (които формират електоралната колегия – бел. ред.), които след това избират президента и тук е цялата трудност при определяне кой ще е следващият президент. Тези електори се избират по щати. Ако в един щат един кандидат спечели дори с един глас повече, всички електори в този щат, колкото и да са те пропорционално на жителите в този щат, отиват за него. В ключови щати кандидат-президент може да спечели неочаквано и с това да обърне резултата„, коментира проф. Олег Йорданов. Това се случи и през 2016 година.

По тази прогноза Байдън води убедително. 347 срещу 191 електори, които ще бъдат избрани в електоралната колегия. За да бъде избран за президент, са му необходими поне 270 електори. Разликата е такава, че даже да се получи стандартна статистическа грешка, с много голяма вероятност – 90 на 10 процента, следващият президент ще се казва Джо Байдън и ще е от Демократическата партия„, допълни проф. Йорданов.

Исторически най-голямата разлика между прогнозни и реални резултати е постигнал Роналд Рейгън през 1980 година.

Всички социологически агенции в САЩ публикуват не само крайните си прогнози, но и необработени данни и моделите, по които обработват данните„, уточни проф. Йорданов.

 


image0 (9K)