Бюджетът на столицата – уникален или неамбициозен?

Бюджетът на столицата - уникален или неамбициозен?

СОС гласуват днес проекта за бюджет на София. Тазигодишният бюджет е с над 2,6 млрд лв.  Предложенията на ПП-ДБ-СС са за увеличение с 58,9 млн. лв увеличение на инвестициите за здравеопазване, социални грижи, образование, ремонти и други.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев определи проекта като “уникален”. “Неслучайно използвам тази дума, защото той е рекорден за размерите на София и никога до този момент не е бил в такъв размер. За първи път имаме толкава демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на гражданите и опозицията при изготвянето на капиталовата програма”.

От групата на ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да пречат на приемането на план-сметката и допълниха, че предложения се припокриват с тези, които беше предложила и бившият кмет Фандъкова.  „В капиталовата програма, в ремонтите и инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета „Фандъкова“, който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не използват тази подход и в бъдеще. Ние винаги сме били отговорни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да правим напук на някой, защото ще правим напук на гражданите“, заяви Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС.

БСП обаче са против предложената план-сметка и казаха, че няма да подкрепят. определиха предложения бюджет за неамбициозен и плах. “Най-странното е, че има 90% припокриване и ние говорихме и на групата на ГЕРБ докато бяха управляващи, че всъщност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един хроничен проблем в града. И в момента викаме продължение на тази политика, която за нас е неприемлива“, заяви Иван Таков от БСП.

Кметът на София Васил Терзиев отговори на критиките. „Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е такава – това е подкрепа на бюджета на софиянци. Няма нищо политическо в по-добър транспорт, няма нищо политическо в повече детски градини, училища, култура, чистота“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)