„Връщането на учениците в училище е планирано от образователния министър е за края на месец май“

Връщането на учениците в училище е планирано от образователния министър е за края на месец май“. Това обяви пред „Нова телевизия“ председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Нужна е подготовка. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват най-големите“, допълни той. Идеята за малките ученици е, за да може по този начин родителите им да се върнат на работа.

Вторият модел – пускане на по-големите ученици, е със съображението, че на тях им предстои полагането на важни изпити и кандидатстване за висше образование. При тях можело да се разчита на по-осъзнато поведение като носене на маски, използване на дезинфектанти, спазване на дистанция. По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че учениците, на които предстоят матури са приоритет за правителството.

„Другите могат да завършат така. Но учениците от 7-и и 12-и клас са с приоритетно значение. За тях е важно да завършат физически, защото трябва да кандидатстват после“, коментира премиерът Бойко Борисов и поиска от просветния министър Красимир Вълчев до 10 май да му предложи варианти как тези два випуска могат да завършат физически годината. На свой ред министър Вълчев заяви, че може би ще предложи на МС тези дати да се изместят с още една седмица.

Последното решение за матурите по български и литература и по предмет по избор бе те да се проведат една седмица по-късно от планираното – т.е. вместо на 20 и 22 май, те да се изместят на 30 май и на 1 юни. От днешното изказване на министъра излиза, че матурите ще са в периода 6-8 юни т.г.

От изказванията и на Борисов и Вълчев не стана ясно дали изпитите ще се проведат по същия начин, както са се провеждали досега – с физическо събиране на хиляди ученици и учители в училищата. Но тъй като дори не бе намекнато за друг вариант, то засега хипотезите са, че по-скоро матурите ще се проведат присъствено, както и досега. Вероятно същото ще важи за изпитите в 7-и клас, за които не бяха съобщени нови дати. За тях последното решение също бе да бъдат изместени – от 9 и 11 юни съответно на 13 и 15 юни…“ .

News.bg


image0 (9K)