Корнелия иска да изгони Гергов от БСП

Корнелия Нинова обвинява Георги Гергов, че търгува с управляващите, пловдивският червен лидер настоява, че бизнесът му е кристално чист

Пловдивският лидер на социалистите Георги Гергов да напусне БСП. Това призова лидерката Корнелия Нинова, след като острият тон между двамата ескалира през седмицата.
“Корнелия Нинова не може да казва кой да си ходи, това е работа на контролните органи на партията”, отговори ѝ чрез “24 часа” политикът бизнесмен.
Преди дни той настоя Националният съвет на БСП да се събере и да решава какво прави партията, след като мандатът на Нинова изтича на 7 май. По устав тя остава до новия конгрес,
чието провеждане най-вероятно ще се изтегли за есента, като това не е прецедент в най-новата история на БСП, обясниха от “Позитано” 20 преди дни.
В неделя обаче Нинова избухна: “Ако му е останало и най-малко достойнство, трябва да се оттегли от партията. Ще кажа и много ясно – политиката не е търговия. Винаги ще се
противопоставям на опитите БСП да бъде използвана като параван за лични икономически интереси. БСП не се продава. Политика се прави с грижа за хората, а не с грижа за частния бизнес.

Поводът бил изказването на Гергов, че парламентът не трябва да се свиква в тези условия, а министър-председателят трябва да се отчита на пресконференции. Областният
лидер на БСП похвали мерките на кабинета и се обяви против искането на соцдепутатите за изслушване на Бойко Борисов. Това бизнесменът заяви в интервю, а по-късно разпрати и като позиция но НС на БСП. Пловдивски депутати се възмутиха от местния си лидер, и от други организации в страната засипали “Позитано” с гневни писма срещу Гергов, съобщиха от соццентралата.

“Неговите предложения влизат в сериозна конфронтация с решения на колективните органи на партията. Винаги сме държали на конституцията, на правовата държава, на взаимния контрол между властите. Гергов удря в същностни политики на БСП”, заяви лидерката вчера. При това не за първи път хвалел правителството, напомни тя. В острата полемика между бизнесмена и партийната шефка това е тема от години, като тя нееднократно го е обвинявала в опити да накара другари тайно да се колаборират с ГЕРБ.
“Така става, когато получи 43 млн. лв. за дупката във Варна, така става, когато получи поредния кредит от банката за развитие. Искам да съм много ясна – след тази реакция в партията и всички нейни структури на базата изпратено от него писмо смятам, че е време Гергов да избере в коя партия членува”, заяви Нинова. Изборът пред него бил ще се съобразява ли с колективните интереси на БСП, или ще гони само личния си.
“На нея ѝ трябва враг с партиен билет. Аз съм бизнесмен и съм най-удобен за такава атака. Но аз нямам черни дела. Моят бизнес е като огледало и няма от какво да се срамувам”, реагира Гергов.
Нинова иска да се направи на мъченица, за да гласуват социалистите отново за нея. Така пред “24 часа” Георги Гергов разтълкува неделното избухване на председателката на БСП по негов адрес и призива ѝ да напусне партията, ако има достойнство.
“Ако обаче хората знаят истинския ѝ образ, не съм убеден дали ще ѝ дадат подкрепа. По-скоро нея ще я призоват да си отива. И мисля, че на тези избори това ще стане”, отсече Гергов.
Според него в позицията, която е разпратил до съпартийците си, е казал болезнени истини. А Нинова трудно ги приемала и се опитва да отклони вниманието от тях, като атакува онзи, който ги е изрекъл.
Социологическите сондажи показват, че доверието към социалистическата партия се срива – това е своеобразна услуга за ГЕРБ от страна на лидера на БСП, обяви Гергов. Няма как този факт да бъде заобиколен, колкото и гневни писма да се пишат, колкото и да ме атакуват, каза той. И дава своето обяснение за плачевните резултати – политическото поведение на парламентарната група на БСП, което се отличава с популизъм, демагогия, скандалджийство и липса на аргументирани предложения. БСП пропусна шанса да стане алтернатива на управлението.

“Лъжа ли, че нашите народни представители не предложиха нищо конкретно и разумно в тази трудна ситуация”, пита Гергов. Припомня злополучното им искане за замразяване на цените, на което президентът Румен Радев наложи вето. “Това е самоунижение за парламентарната група. И сега какво – депутати губят време и сили да се заяждат с мен, вместо да работят по преките си задължения, за да излезе БСП от ролята на псевдоалтернатива”, обобщава той.
“Всички знаят, че съм човек, който говори директно, казвам нещата каквито са, затова бързо станах неудобен за Нинова. Тя не за първи път ме атакува, но това изобщо не ме притеснява”, заяви още Гергов.
“Притеснява ме тенденцията, че с подобни битки срещу врага с партиен билет – а те не са малко, тя връща БСП в образа на сталинистка партия, от който до голяма степен успяхме да излезем.
Сега БСП е демократична партия. Надявам се другарката Нинова все още да не е забранила да имаме лично мнение по важни въпроси и в партията, и в държавата”, заключи пловдивският соцлидер.


image0 (9K)