Всичко пред камерите. Как започват преговорите за правителство

От вторник до събота тази седмица спечелилата изборите „Продължаваме промяната“ започва серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Това съобщиха в понеделник от пресцентъра на коалицията.

Свикването на преговорите стана точно ден след президентските избори. Такъв развой беше очакван, тъй като предишната седмица Кирил Петков и Асен Василев, които подкрепяха Румен Радев, коментираха, че ще изчакат резултатите от балотажа и тогава ще продължат промяната.

Според преварително заявения регламент във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ).

В тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на “Продължаваме промяната” – Кирил Петков или Асен Василев.

Прозрачност в първия етап на разговорите

Срещите ще бъдат проведени като паралелни дискусии и ще бъдат предавани на живо в страницата на „Продължаваме промяната“ във Facebook и YouTube. Медиите ще могат да следят дискусиите онлайн. Изявления за журналисти не са предвидени. От “Продължаваме промяната” уточниха пред Свободна Европа, че едва след приключване на първия цикъл разговори се очакват политически коментари от тяхна страна.

От пресцентъра на партията не казаха обаче как ще продължат разговорите. Ясно е, че първоначално ще се обсъжда “голямата картина” във всеки сектор. “През тази седмица ще се идентифицират разбирателствата и проблемите – това ще може да се наблюдава онлайн. Впоследствие ще се вземе решение как ще продължим”, обясниха от пресцентъра на ПП.

Прозрачността е важна за цялостния процес на управление, не толкова за самото сглобяване на коалицията

Според политолога Даниел Смилов не бива да се развива фетишизъм към прозрачността. “Тя [прозрачността] е важна за цялостния процес на управление, не толкова за самото сглобяване на коалицията”, каза той пред Свободна Европа.

По думите му не може всичко да бъде онлайн. Той смята, че по този начин страните ще скрият част от аргументите си и ще търсят допълнително договаряне. “Има риск заради тази прозрачност нещо да бъде замълчано сега, да остане неизяснено и да се првърне в проблем по-късно”, коментира Смилов.

Темите

Според предварително уточнения регламент в петте дни между вторник и събота, ще бъдат обсъдени в груби рамки 18 сектора.

Разговорите ще започнат във вторник в 10 ч. в два ресора: икономика и енергетика. На икономическия панел ще присъства Кирил Петков, а на енергийния – Асен Василев.

Във вторник следобед ще бъдат обсъдени други две теми: транспорт и правосъдие.

В дните след това екипите на четирите партии последователно ще разговарят за: здравеопазване, земеделие, образование, електронно правителство, вътрешна сигурност, екология, регионално развитие, култура, труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт. За последния ден (събота) са оставени финансите и международните отношения.

Форматът

От “Продължаваме промяната”, които иницират рзговорите, уточняват, че на преговорите са поканени БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Веднага след победата на парламентарните избори Петков и Василев казаха, че няма да поканят в разговорите само ГЕРБ и ДПС. Седмата партия в парламента – „Възраждане“ на Костадин Костадинов – се самоизключи от преговорите, поставяйки предварително условие за отмяна на зелените сертификати.

Според първоначалния план през тази седмица формациите, които са с амбицията да съставят бъдещия кабинет, планират да отделят и да “затворят” безспорните теми.

Спорните ще се обсъжат през следващата седмица, когато се очаква и президентът Румен Радев да свика парламента.

Какво казват другите

Изпълнителното бюро на БСП одобри в понеделник експертите си за 18-те групи. Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова уточни, че целта е пълен мандат на бъдещия кабинет: „От първите ни разговори до последния сме планирали четиригодишен мандат и така сме си залагали политиките и приоритетите”.

Борислав Сандов (Зелено движение) каза в понеделник, че Демократична България може да подкрепи правителство на ПП включително и без да участва в него.

Миналата седмица лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов написа, че ще направи всичко, което зависи от него, за да се създаде кабинет на ПП.

И четирите формации, които ще участват в преговорите, твърдят, че засега не са обсъждани имена на министри. Персоналните назначения ще бъдат обсъждани, и то под формата на “екипи” след като се постигне съгласие по програмата на бъдещето правителство. След това ще бъде подписано коалиционно споразумение.

Конфликтните теми

Веднага след парламентарните избори от „Продължаваме промяната” се обявиха за детайлно споразумение в германски стил. За да бъде разписано всичко конкретно и в срокове обаче е нужно партиите да са постигнали съгласие помежду си до най-големи детайли.

Макар че на пръв поглед всички участници в преговорите изглеждат решени в рамките на 47-ия парламент да бъде съставено правителство, в предизборните програми на партиите има подводни камъни, които на този етап не е ясно как ще бъдат преодолени.

Според политолога Даниел Смилов е далновидно “трудните теми” да бъдат оставени за края на преговорите. “Преди да стигнат до трудностите, има много неща, които могат да уточнят”, твърди той.

Влизаме в тези преговори без условия

“Влизаме в тези преговори без условия”, каза пред Свободна Европа Виктория Василева от “Има такъв народ”.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че коалицията отива на преговори с “конструктивно настроение и желание да се изработи една амбициозна програма, която наистина да трансформира страната и да реши кризите”. По думите му от тази гледна точка няма да се правят никакви предварителни анонси.

Със или без предварителни анонси обаче е ясно, че предварително заложен конфликт е една от предизборните тези на “Демократична България”. Става въпрос за настояването на коалицията за лустрация. Ограничаването на достъпа до властови ресурс на хора с принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия е тема, която ще обостри отношенията с БСП. Левицата, която традиционно няма нищо против агентите на ДС, със сигурност ще се обяви за пореден път срещу такава идея, както го е правила досега.

Друга тема, която ще бъде тежка в преговорните формати, е желанието на БСП за строеж на АЕЦ “Белене”. Срещу централата се очаква да се обявят както от “Продължаваме промяната”, така и от ДБ.

Идеята на “Продължаваме промяната” да не бъде променяна данъчната политика в страната, към която се придържат и от ДБ, пък ще се превърне в проблем за БСП. Едно от основните предизборни послания на социалистите вече в три кампании беше въвеждането на прогресивно подоходно облагане.

Във външната политика също се очаква да има напрежение по темата за Северна Македония. БСП до момента е демонстрирала консервативното си отношение към междудържавните преговори, докато “Продължаваме промяната” е за по-прагматичен подход. А от думите на Кирил Петков пред македонски медии стана ясно, че коалицията му би искала да наложи своето виждане.

Макар че на пръв поглед между ДБ и „Продължаваме промяната“ няма особени разминавания, двете коалиции може да се сблъскът по тема, която твърдят, че е централна за тях – съдебната реформа.

Макар и ПП, и ДБ да твърдят, че съдебната реформа е пред скоба, те имат две съществени различия в този сектор. Кирил Петков и Асен Василев смятат, че България няма нужда изобщо от главен прокурор, докато ДБ са консервативни в това отношение. Според тяхната програма фигурата на главния прокурор трябва да продължи да съществува, но със силно ограничени правомощия.

“Демократична България” се обявява и за намаляване на функциите на антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана в момента от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. “Продължаваме промяната” искат реформа на органа, но в нея се включва разширяване на правомощията му. И двете коалиции искат смяната на Цацаров.

Според политолога Даниел Смилов в преговорите не бива да се акцентира на разделенията. “По-мъдрият подход е да се акцентира върху енергийната криза, да се мисли за ускорена ваксинация и излизане от кризата с COVID-19, отколкото веднага да се задълбае в различия”, смята той.

Дали това ще се случи или не, ще покажт дните между вторник и събота.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)