В Стара Загора са и мощите на Св. свщмчк Киприан Картагенски. Продължава благотворителната акция

ЗАРАТА: В Стара Загора са и мощите на Св. свщмчк Киприан Картагенски. Продължава благотворителната акция за онкологията в Стара Загора

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещна пред катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора частица от мощите на Св. свщмчк Киприан Картагенски. Решението да бъдат подарени на Старозагорска епархия е взето на заседанието на Епархийския съвет на Доростолска света митрополия през месец февруари. Частицата от мощите бе донесена лично от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и протосингела на митрополията протопрезвитер Добри Чаков. Светинята е придружена от сертификат, а желанието на дядо Яков е тя да бъде изложена за поклонение за вечни времена, за да усили вярата на богодарувания народ на епархията. „Духовна радост е за нас да посрещнем светите мощи на един от мъчениците на боголюбивата ни Църква – свещеномъченик Киприан (вж. по-долу за него). Благодаря и за възможността тази вечер да съслужим заедно във вечерното богослужение. Нека Бог ни пази и закриля!“, каза митрополит Киприан при получаването на светите мощи. По време на службата стотици миряни се поклониха както пред тях, така и пред Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница.

Празничният за митрополит Киприан 31 авугст (вторник) започна с отслужване на празнична утреня. Архиереят бе посрещнат в 09:15 часа и ще се отслужи Божествена св. Литургия, в която вземат участие присъстващите архиереи, духовници и гости. В 20:00 часа дворът на Старозагорската Света митрополия ще отвори врати за всички, които искат да споделят празника на митрополит Киприан. Вместо подаръци той желае гостите да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Основната цел на инициативата, която стартира на 20 юли /Илинден/, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000,00 лв. без ДДС. „Гордея се, че всички общини от шестте духовни околии на Старозагорска епархия се включиха в кампанията. Идеята прегърнаха и редица неправителствени организации и клубове. Нека да отворим сърцата си, да обединим усилията и съпричастността си за една голяма кауза и заедно да допринесем за възможно най-бързото закупуване на тази жизненоважна апаратура. Ще се радвам да се видим и предварително Ви поднасям своята сърдечна благодарност!“, пише в поканата си митрополит Киприан. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи съставът на Държавна опера – Стара Загора.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата може да го направи на следната банкова сметка:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН СТАРА ЗАГОРА

бул. „Цар Симеон Велики” 104

IBAN: BG40 FINV 9150 5316 3415 53

банков код: FINVBGSF

основание: Дарение КОЦ Стара Загора

получател: Обществен дарителски фонд – Стара Загора

За свещеномъченик Киприан:

Свещеномъченик Киприан е един от отците на Църквата от трети век – време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата църква. Роден е около 200 г. в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия. Проявил интерес към християнството, запознал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово влияние бил приет в християнската община в Картаген като оглашен (приготвящ се за кръщение). По това време той раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година сле Кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на епископ Донат – за епископ. По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч.


image0 (9K)