ГЕРБ представиха листата си за Стара Загора

На пресконференция днес след обяд, ГЕРБ представиха листата си от кандидати за народни представители за 27-ми старозагорски избирателен район.

Присъстваха водачът на листата – министъра на образованието Красимир Вълчев и четвъртият – министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Логично, формулираните приоритети за развитието на региона бяха икономика и образование.

„Чест е да бъда кандидат за народен представител от Старозагорски регион, с който съм емоционално свързан и тук съм израснал. Независимо от професионалното ми развитие в София, никога не съм губил връзка с него“. Това заяви на пресконференция в офиса на ГЕРБ – Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е водач на листата с кандидати за народни представители на Коалиция „ГЕРБ – СДС“ в 27-и МИР – Стара Загора.
Листата е съставена от 22-ма претенденти за 45-ото Народно събрание и беше определена от областния координатор на управляващата партия Пламен Йорданов като една от най-силните в страната.
„В листата имаме двама доказали се със своята работа министри. На четвърто място в нея е министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Успяхме да съберем доказани специалисти в различни сфери и млади хора. С всички тях ще постигнем много добър резултат“ – уверен е Пламен Йорданов.
„Радвам се, че мога да бъда народен представител точно от партия ГЕРБ, защото това са хората, с които през цялото време съм работил и съм научил най-много и знам, че точно те най-много са дали за развитието на страната. Най-добрата им визитка е работата, която са свършили“ – каза Красимир Вълчев.
„За да се запази своята силна позиция в страната по размер на брутния вътрешен продукт, Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично развитие и това е един от нашите основни приоритети. Само когато имаме индустрии с висока добавена стойност, доходите ще са високи“, коментира Красимир Вълчев. Той е убеден, че това ще се постигне с обединяване на усилията на образователните институции и Тракийския университет, който трябва да бъде в центъра на развитието на всички инициативи. Затова министърът на образованието и науката е работил много интензивно последната година Техническият университет в София и Минно-геоложкият университет да бъдат партньори на висшето учебно заведение в Стара Загора и да подпомогнат технологичното развитие на региона, с оглед на трансформациите, които предстои да се случат в комплекса „Марица изток“.
„Тази тема в контекста на Зелената сделка ще бъде водеща за нашите опоненти, но разликата между нас и тях е, че каквото обещаем, го изпълняваме и не можем да си позволим да говорим лековато. Част от работните места в енергийния комплекс ще бъдат трансформирани, част от хората ще излязат от праха и калта, както те самите ми подсказаха при срещите ми с тях. Това може да стане само с координирана политика, с обединените усилия на държавата, общините, синдикатите и работодателите“ – категоричен е водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора. Като пример в тази посока Красимир Вълчев посочи създадения преди две седмици Институт за устойчиво развитие към Тракийския университет. „Добрата новина е, че има много средства, ангажирани са експерти, включително и утвърдени на международно ниво и ще го постигнем заедно“ – добави Красимир Вълчев. Министърът сподели, че е емоционално свързан с комплекса „Марица изток“, в който са работили, работят и в момента негови близки, и се прави всичко възможно той да продължи да функционира максимално дълго.
„Зелената сделка поставя някои предизвикателства, но амбицията е да няма загубено нито едно работно място. Това, което сме коментирали с колегите от Министерството на енергетиката е в по-дългосрочен план ще мислим и за преминаването към производство на електроенергия от водород“ – добави по темата министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
„Стара Загора има потенциал и ще се превърне в център за развитие на информационните технологии. Затова създадохме Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, привлякохме Техническият университет да подпомага обучението по IT в Тракийския университет. Стара Загора и Казанлък имат традиции в образованието в областта на математиката, физиката и компютърните науки, но трябва да се запази и като регион на обучението по медицина и аграрно развитие“ – добави Красимир Вълчев. Той увери, че това е постижимо, защото ГЕРБ е доказал, че знае как да обвърже инструментите на политиката с целите. Водачът на листата посочи още, че основният приоритет остава образованието, в това число и висшето, както и здравеопазването.
Лъчезар Борисов заяви, че ще работи активно за развитието на икономиката на региона и изрази убеденост, че през следващите години област Стара Загора ще се превърне в индустриалното сърце на България.
„Амбицирани сме да създадем поне 5000 работни места и да не загубим нито едно съществуващо. Водим успешна политика по изграждане на индустриални зони в страната. Пример за това в Стара Загора е Индустриална зона „Загоре“. Първите инвеститори са вече тук. Сега водим преговори с българска компания, която иска да инвестира около 40 млн. лева в зоната“ – съобщи министърът на икономиката. Той добави, че тази стратегия ще бъде реализирана и на територията на бившето летище, като се запази пистата. „Целта ни там е да привлечем стратегически инвеститори, които да създават високи нива на добавена стойност. Амбицията ни е да увеличим заплатите с още 40%, това което направихме през настоящия управленски мандат“ – коментира кандидатът за народен представител от Старозагорския избирателен район.
Лъчезар Борисов подчерта, че в условията на пандемията българската държава е успяла да запази бизнеса и това се отнася и за Старозагорска област. „Пакетът от мерки, възлизащ на 2 млрд. лева, даде своя ефект. В област Стара Загора са подпомогнати 539 микрофирми, а в рамките на месец и половина 83 средни предприятия ще получат 8,7 млн. лева. Това е само част от мерките, с които правителството подпомага бизнеса“ – информира Лъчезар Борисов.
В пресконференцията участваха още народният представител Маноил Манев, който е на второ място в листата с кандидати за народни представители, колегата му Радостин Танев, който е 5-и, Илиана Жекова, на 3-то място и Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание и общински ръководител на ПП ГЕРБ – Стара Загора.
Ето я и листата:

1. Красимир Георгиев Вълчев е магистър по „Публични финанси“. Завършил е Икономическия университет – Варна. Преминал е обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ. Министър на образованието по време на 44-тото Народно събрание. В периода 2002-2009 г. работи на различни длъжности в Министерството на финансите. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката. В периода април-май 2017 г. е началник отдел в дирекция „Финансиране на общините“ в Министерството на финансите.

2. Маноил Минчев Манев е докторант по „Национална сигурност“ в Академия на МВР, Магистър по история Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бакалавър по национална сигурност от Академия на МВР. 13 години е бил служител на КП в МВР, създател и директор на Частен професионален колеж по охрана и сигурност „Св.Георги Победоносец“ – Стара Загора. Бил е и заместник областен управител на област Стара Загора, народен представител в 43-то и 44-то НС на Република България.

3. Илиана Петкова Жекова е магистър по „Социални дейности” и по „Психология” от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019 – 2023 г. в ОбС – Казанлък. Ръководител на групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ в ОбС Казанлък. Председател на Постоянна комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост и член на Постоянна комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете издадени от органите на местната изпълнителна власт. Социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Казанлък и директор на дирекция „Бюро по труда” – Казанлък към Агенция по заетостта.

4. Лъчезар Димитров Борисов е доктор по икономика. Магистър е по „Макроикономика“ от Университета за национално и световно стопанство. Получава втора специалност по „Счетоводство и Финанси“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. В периода февруари 2017 – юли 2020г. е заместник-министър на икономиката. Избран е за министър на икономиката на 24 юли 2020 г. от 44-ото Народно събрание.

5. Радостин Радославов Танев е магистър по „Финансов мениджмънт” от Стопанска академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов. Народен представител в 44-тото НС. Бил е общински съветник в Стара Загора. С опит в търговската сфера и областта на земеделието. Бил е областен координатор на МГЕРБ – Стара Загора. През годините е бил и председател на Младежкия общински съвет, както и заместник-кмет на Млада Загора.

6. Тодор Петков Иванов е завършил специалност „История и българска филология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Към момента е главен експерт „Култура“ в Община Чирпан. Бил е директор на Къща-музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан, изпълнителен директор, а след това и председател на Фондация „Яворов“. Председател на Общински съвет Чирпан от 1999 до 2003г.

7. арх. Мартин Паскалев Паскалев е завършил „Архитектура“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, гр. София. Работи като архитект-проектант. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023г. в ОбС – Стара Загора. Председател на Постоянна комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

8. Динко Танев Михайлов е инженер. Завършил е специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Любен Каравелов“, гр. София. От 2010 г. до момента работи като строителен инженер. Общински съветник от ПП ГЕРБ мандат 2015-2019 г. и мандат 2019-2023 г., член е на ПК по териториално и селищно развитие и транспорт и на ПК по спорт и младежки дейности.

9. Живко Бончев Желев е магистър по „Технология и управление в транспорта“ и бакалавър „Инженер в транспорта“ от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – град София. 29 години е в сферата на енергетиката в „Мини Марица -изток“ ЕАД. Управител на рудник „Трояново-север“. Председател на секция „Енергетика“ към ПП ГЕРБ Стара Загора. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015-2019 г. в ОбС – Стара Загора. Член е на Управителния съвет на Аматьорската футболна лига към Българския футболен съюз.

10. Роман Алексеев Желев е магистър по право от Югозападен университет „Неофит Рилски“ , гр. Благоевград. Има магистърска степен „Техника и технология“ от Тулски държавен университет, гр. Тула, Русия. Работи като адвокат на свободна практика от Адвокатска колегия Стара Загора, общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023 в Общински съвет – Казанлък. Трудовият му опит включва още и позициите началник цех в завод „Арсенал“ АД, заместник началник и конструктор от отдел „Конструктивен“ в същия завод.

11. Бояна Тихомирова Танева – бакалавър по „Европейско право“ от университета „Абъристуйт“, Англия и магистър по „Европейско и международно бизнес право“ от Виенски университет, Австрия. Доскоро бе зам.-председател на най-голямата младежка организация към ЕНП – „Европейските студенти демократи“. Настоящ общински съветник от групата на ПП ГЕРБ в Стара Загора, заместник-председател на ПК „Оперативни програми и международно сътрудничество“. Областен организационен секретар на МГЕРБ-Стара Загора. Мениджър е в търговска фирма.
12. Никола Илиев Николов е завършил средното си образование в ТМАОР „ Иван Бънзаров“ гр. Раднево, със специалност „Миньор-механизатор“. След това придобива професионална квалификация „Минен техник“. Работил е като механизатор във фуражен завод, механик аварийна група „Водоснабдяване и канализация“ гр. Раднево. Механик-шлосер Рудник „Трояново -3“, ВрИД Организатор поддръжка и ремонт Рудник „Трояново – 3“. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015-2019 г. и мандат 2019-2023 г. в ОбС – Раднево

13. Петко Христов Минчев е бакалавър по „Социални дейности“ от Тракийски университет – Стара Загора. Магистър е по „Публична администрация“, с профил „Управление на човешките ресурси“, от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. От 2007 година е в сферата на социалните дейности като старши експерт. От 2019 година е секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община Чирпан.

14. Мария Павлова Гинева е завършила СУ „Св.Климент Охридски“ със специалност „Специален педагог“. Има над 20 години опит в работата с деца с увреждания, в момента управлява две социални услуги за деца и семейства в гр. Казанлък. Общински съветник от ПП – ГЕРБ, Председател на Комисия „Социални дейности и заетост“ в Общински съвет – Казанлък, мандат 2011 – 2015г.
15. Милен Динков Димитров е магистър със специалност „Финансов мениджмънт“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов. Сертифициран вътрешен одитор в публичния сектор. В момента е главен експерт към отдел „Административно-стопански дейности“ в Общинска администрация Стара Загора. Областен координатор на МГЕРБ – Стара Загора.

16. Петя Кръстева Чакърова е магистър по „Икономика и финанси“, СУ „Св. Климент Охридски“; „Социална работа и медиация“, Тракийски университет, гр. Стара Загора и по „Растителна защита“ от Висш селскостопански институт ”Васил Коларов”, гр. Пловдив. Заместник областен управител, мандат 2017-2021 г. Била е директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора, както и на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост, с. Петрово. Член на МКБППМН.
17. Анелия Асенова Асенова е завършила специалност „Мениджмънт“ в Икономически университет, гр. Варна, Национална спортна академия и Педагогически факултет към Тракийски университет. В момента е заместник директор „Административна стопанска дейност“ на Спортно училище „Тодор Каблешков“. Европейски шампион по карате, шампион на САЩ, участник в две световни първенства, спортист на годината за Стара Загора през 2010 г. Инструктор в спортен клуб, притежава черен колан по карате. Общински съветник мандат 2015-2019г от ПП ГЕРБ.
18. Димо Колев Димитров е юрист. Магистър по „Право“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като адвокат. Председател е на Адвокатска колегия Стара Загора. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015 – 2019 г. в ОбС – Стара Загора.

19. Катерина Иванова Йотова е завършила Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов, специалност „Прогнозиране и планиране“. Работи като началник отдел „Управление на общинската собственост и разрешителен режим“ в Община Стара Загора. Има опит в областта на човешките ресурси и счетоводството. Била е областен организационен секретар на МГЕРБ – Стара Загора.

20. Димитър Маринов Стаматов е инженер от Технически университет –Варна и магистър по „Международни икономически отношения“ от Университет по национално и световно стопанство, гр. София. Трудовият му опит включва позициите ръководител на ТП „Мерки и измервателни уреди“, управител на дружество с ограничена отговорност. Председател е на Общинското ръководство на СДС – Стара Загора

21. Александър Красимиров Кьосев е студент IV-ти курс Политически науки с международни отношения в Университет за национално и световно стопанство, гр. София. Бивш зам.-председател на САИМО (Студентска асоциация за изследване на международните отношения) зам.-председател в EDS (European Democrat Students) в комисията по енергетика и устойчивост, част от ЕНП

22. Тодор Димитров Тодоров е минен инженер. Бакалавърската си степен завършва в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, гр. София. Работи в енергийния комплекс „Мини Марица – Изток“.


image0 (9K)